Goryczka żółta: Na trawienie i brak apetytu
Poznaj składniki apteki przyrody.
Na co pomaga?
Goryczka żółta często wzbogaca skład popularnych ziołowych mieszanek na wrzody i drogi żółciowe. Kłącze oraz korzeń goryczki zawierają substancje, które regulują wydzielanie soków trawiennych i żółci.
Gdzie kupisz, jak stosować?
Ze sproszkowanego korzenia goryczki przyrządza się odwar, nalewkę. Jest pomocna na zgagę, nadkwasotę, brak apetytu (także w anoreksji). Likwiduje wzdęcia, zgagę, łagodzi biegunkę, nieżyt żołądka. W aptece lub sklepie zielarskim kosztuje 5-12 zł. Odwar przygotujesz z 1 łyżeczki sproszkowanego korzenia i szklanki wody.
Ogrzewaj powoli, doprowadzając do wrzenia, gotuj jeszcze 5 min i odstaw na 30 min. Przecedź, pij 2-3 razy dziennie 2-3 łyżki odwaru 30 min przed jedzeniem.
Zachowaj ostrożność
Zbyt częste spożywanie goryczki w dawkach większych niż zalecane może wywołać nudności i wymioty.
Zobacz także: