Goryczka żółta: Na trawienie i brak apetytu

Poznaj składniki apteki przyrody.

​Istnieje wiele odmian goryczki, wszystkie mają właściwości lecznicze.
​Istnieje wiele odmian goryczki, wszystkie mają właściwości lecznicze.123RF/PICSEL

Na co pomaga?

Goryczka żółta często wzbogaca skład popularnych ziołowych mieszanek na wrzody i drogi żółciowe. Kłącze oraz korzeń goryczki zawierają substancje, które regulują wydzielanie soków trawiennych i żółci.

Gdzie kupisz, jak stosować?

Ze sproszkowanego korzenia goryczki przyrządza się odwar, nalewkę. Jest pomocna na zgagę, nadkwasotę, brak apetytu (także w anoreksji). Likwiduje wzdęcia, zgagę, łagodzi biegunkę, nieżyt żołądka. W aptece lub sklepie zielarskim kosztuje 5-12 zł. Odwar przygotujesz z 1 łyżeczki sproszkowanego korzenia i szklanki wody.

Ogrzewaj powoli, doprowadzając do wrzenia, gotuj jeszcze 5 min i odstaw na 30 min. Przecedź, pij 2-3 razy dziennie 2-3 łyżki odwaru 30 min przed jedzeniem.

Zachowaj ostrożność 

Zbyt częste spożywanie goryczki w dawkach większych niż zalecane może wywołać nudności i wymioty.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas