Grejpfrut - najzdrowszy z cytrusów

Ta krzyżówka owocu pomelo i słodkiej pomarańczy ma ogromny leczniczy potencjał.

Nie przepadasz za smakiem grejpfruta? Posyp go odrobiną cukru
Nie przepadasz za smakiem grejpfruta? Posyp go odrobiną cukru123RF/PICSEL

Grejpfrut (Citrus paradisi) w pełni zasłużył na miano rajskiego owocu. Choć jego miąższ w 90 proc. składa się z wody, zawiera moc dobroczynnych dla zdrowia związków - witaminę C, E, PP i B, kwas foliowy, flawonoidy, pektyny, wapń, fosfor, żelazo, cynk, fluor, magnez, mangan, potas. Specyficzny, gorzkawy smak nadaje mu naringina - działający przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i antyseptycznie flawonoid obecny tak w miąższu, jak i w albedo - białej błonce owocu. Dlatego grejpfruty najlepiej zjadać właśnie razem z osłonkami.

Dla zdrowia i figury

Grejpfrut wspomaga układ krążenia. Zawarte w nim substancje mają zdolność obniżania we krwi poziomu złego cholesterolu i częściowego wypłukiwania z naczyń krwionośnych już istniejących jego złogów. Grejpfrut wzmacnia też i uszczelnia ścianki naczyń, obniża krzepliwość krwi. Stąd silne działanie antymiażdżycowe, przeciwzawałowe i przeciwudarowe. Jak wynika z badań izraelskiej uczonej dr Sheli Gorinstein, taki wpływ na organizm ma już zjedzenie jednego grejpfruta dziennie!

Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu owoc ten zalecany jest diabetykom, bo obniża we krwi poziom glukozy i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Wzmacnia kości i zwiększa produkcję moczu, przez co wspomaga nerki i układ moczowy. Łagodzi objawy artretyzmu i reumatoidalnego zapalenia stawów. Zalecany jest w profilaktyce antynowotworowej - zwalcza wolne rodniki przyspieszające starzenie się organizmu i hamuje namnażanie się komórek nowotworowych, np. przy raku jelit. Korzystnie wpływa na pracę jelit, wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Pomaga pozbyć się róży, ostrej choroby skóry i tkanki podskórnej spowodowanej przez paciorkowce, i zapobiega rozprzestrzenianiu się jej drogą naczyń limfatycznych. Zewnętrznie można stosować go na trądzik i czyraki. Przez dentystów polecany bywa jako środek zwalczający płytkę nazębną i zapalenie dziąseł. Pobudza apetyt.

Ma niską wartość kaloryczną - w 100 g tylko 36 kcal. A przy tym odchudza - dlatego uważany jest za idealny owoc podczas diety. W latach 30. XX wieku w Hollywood ogromną popularność zdobyła sobie dieta grejpfrutowa, która przeżyła potem swój renesans w latach 70. W ciągu 2 tygodni pomagała pozbyć się aż 5 kg. Była jednak krytykowana przez lekarzy ze względu na powodowany niedobór składników odżywczych.

Jak działa grejpfrut? Zapobiega odkładaniu się tłuszczu i pomaga usuwać jego istniejące zapasy z pośladków, ud i bioder. Aby zadziałał, należy zjadać do każdego posiłku po pół owocu.

Istnieją trzy odmiany grejpfruta. Czerwone są gorzkawe i mają najwięcej substancji prozdrowotnych, żółte - bardziej kwaśne, a zielone - słodkie i nieco mniej soczyste.

Niebezpieczne interakcje

Pamiętaj! Nie wolno popijać leków sokiem z grejpfruta! Zawarte w nim furanokumaryny hamują działanie enzymu odpowiadającego za rozkład większości preparatów i we krwi przez długi czas utrzymuje się ich wysokie stężenie. W przypadku leków nasercowych, obniżających ciśnienie krwi lub poziom cholesterolu może ono wzrosnąć nawet 5-10-krotnie! Podawanie małym dzieciom suplementów na odporność zawierających wyciąg z grejpruta należy uzgodnić z lekarzem!

Zwalcza bakterie i wirusy

Grejpfrut ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, która w połączeniu z rutyną zawartą w tych owocach wzmacnia odporność organizmu i zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje. Zjedzenie jednego grejpfruta zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.

Przepis na wzmocnienie odporności: w sokowirówce robimy sok z 0,5 kg marchwi, dolewamy do niego świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta. Pijemy pół litra dziennie. Przy pierwszych objawach grypy, zapaleniu zatok i oskrzeli: dwa razy dziennie po 50-70 kropli (rozpuszczonych w co najmniej 200 ml płynu) przez około 3 dni. Przy zapaleniu gardła i krtani: płuczemy gardło szklanką wody z rozpuszczonymi 5-10 kroplami ekstraktu.

Regeneruje wątrobę

Jedzenie grejpfrutów oczyszcza wątrobę, zwiększa wydzielania żółci, pozwala lepiej filtrować krew i wychwytywać z niej toksyny. Składnik grejpfrutów - naringenina może też pomóc w leczeniu zakażeń wątroby wirusem HCV. Blokuje ona uwalnianie się wirusów z zakażonych hepatocytów, co jest niezbędne do zakażenia kolejnych jej komórek i utrzymania się przewlekłej infekcji.

Dwie kuracje wspomagające wątrobę: przez 9 dni pij oczyszczającą miksturę - szklankę soku z grejpfruta zmieszaną z 2 łyżkami oliwy albo przez miesiąc pij codziennie na czczo sok z grejpfruta, a raz w tygodniu zastąp nim wszystkie wypijane płyny. Kuracja kroplami aptecznymi: pij 15-20 kropli codziennie (rozpuszczonych w 200 ml płynu) przez 2 tygodnie, 15-20 kropli w tygodniu trzecim i 20-30 w czwartym.

Na bezsenność i nie tylko

Olejek eteryczny z grejpfruta łagodzi stres, przygnębienie, bóle migrenowe, stany lękowe, objawy PMS i bezsenność. Zalecany jest do kominków zapachowych, jako dodatek do kąpieli, do wcierania w skórę lub do inhalacji. Grejpfrut, poprawiający krążenie krwi i limfy, wykorzystywany jest w produktach modelujących sylwetkę. By zwalczać cellulit, należy wcierać i wmasowywać w skórę olejek albo sok grejpfrutowy. Okłady z soku i miąższu owocu ujędrniają skórę, a płukanki wzmacniają włosy.

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas