Grillowanie. Jak nie obciążać wątroby?
Podczas letniego grillowania kuszą nas potrawy, które mogą być ciężkie dla naszej wątroby. Sprawdź czego unikać i na co możesz sobie pozwolić, aby czuć się dobrze.
Zamiast tradycyjnej karkówki, kaszanki, kiełbasy, wybierz drób bez skórki, ryby słodkowodne. Unikaj mięs peklowanych, konserwowanych saletrą (azotyn sodu E250). Rób mięsno-warzywne szaszłyki. Mają dwa razy mniej kalorii niż tradycyjne mięsne.
Do grillowania idealne są plastry cukinii, bakłażana, papryka, pieczarki, pomidorki cherry czy krążki cebuli. Mięso zawsze jedz w towarzystwie warzyw - zneutralizują toksyny powstające podczas grillowania.
Marynatę zrób sama z oleju rzepakowego czy oliwy z oliwek, czosnku, octu winnego. Koniecznie dodaj zioła, np. majeranek, rozmaryn, miętę, bazylię, oregano. Ułatwiają trawienie i zmniejszą wydzielanie toksycznych substancji podczas grillowania.
Nie jedz mięs z majonezem. Lepszym wyborem jest musztarda. Zawarta w niej gorczyca pobudza wydzielanie soków żołądkowych oraz działa żółciopędnie. Zamiast majonezowego sosu warto przygotować jego lżejszą wersję na bazie jogurtu naturalnego.
Zabezpieczą przed kapaniem wytapianego tłuszczu na żarzące się węgle i osadzaniu na mięsie oparów zawierających rakotwórcze substancje. Tacki są jednorazowe, nie używaj ich ponownie.
Zobacz także: