Grillowanie. Jak nie obciążać wątroby?
Podczas letniego grillowania kuszą nas potrawy, które mogą być ciężkie dla naszej wątroby. Sprawdź czego unikać i na co możesz sobie pozwolić, aby czuć się dobrze.
Grilluj chude mięsa i warzywa
Zamiast tradycyjnej karkówki, kaszanki, kiełbasy, wybierz drób bez skórki, ryby słodkowodne. Unikaj mięs peklowanych, konserwowanych saletrą (azotyn sodu E250). Rób mięsno-warzywne szaszłyki. Mają dwa razy mniej kalorii niż tradycyjne mięsne.
Do grillowania idealne są plastry cukinii, bakłażana, papryka, pieczarki, pomidorki cherry czy krążki cebuli. Mięso zawsze jedz w towarzystwie warzyw - zneutralizują toksyny powstające podczas grillowania.
Zamarynuj mięso przed położeniem na ruszt.
Marynatę zrób sama z oleju rzepakowego czy oliwy z oliwek, czosnku, octu winnego. Koniecznie dodaj zioła, np. majeranek, rozmaryn, miętę, bazylię, oregano. Ułatwiają trawienie i zmniejszą wydzielanie toksycznych substancji podczas grillowania.
Nie jedz mięs z majonezem. Lepszym wyborem jest musztarda. Zawarta w niej gorczyca pobudza wydzielanie soków żołądkowych oraz działa żółciopędnie. Zamiast majonezowego sosu warto przygotować jego lżejszą wersję na bazie jogurtu naturalnego.
Używaj aluminiowych tacek
Zabezpieczą przed kapaniem wytapianego tłuszczu na żarzące się węgle i osadzaniu na mięsie oparów zawierających rakotwórcze substancje. Tacki są jednorazowe, nie używaj ich ponownie.
Zobacz także: