Grzyby: Czy naprawdę warto je jeść?

article cover
baffos123RF/PICSEL

Grzyby: Czy naprawdę warto je jeść?

W trosce o dobrą sylwetkę Grzyby dostarczają stosunkowo niewiele kalorii: 100 g pieczarek to tylko 15 kcal, kurek – 18 kcal, borowiki dadzą nam 33 kcal. Grzyby niemal nie zawierają tłuszczu. Ponadto składają się głównie z wody i mają sporo błonnika, który zapewnia poczucie sytości i usprawnia trawienie, utrzymuje też przemianę materii na wysokim poziomie. Dlatego są doskonałe dla osób na dietach odchudzających oraz zalecane dbającym o linię.
W trosce o dobrą sylwetkę Grzyby dostarczają stosunkowo niewiele kalorii: 100 g pieczarek to tylko 15 kcal, kurek – 18 kcal, borowiki dadzą nam 33 kcal. Grzyby niemal nie zawierają tłuszczu. Ponadto składają się głównie z wody i mają sporo błonnika, który zapewnia poczucie sytości i usprawnia trawienie, utrzymuje też przemianę materii na wysokim poziomie. Dlatego są doskonałe dla osób na dietach odchudzających oraz zalecane dbającym o linię. baffos123RF/PICSEL
Kto powinien zachować umiar w jedzeniu? Trzeba pamiętać, że grzyby są ciężkostrawne. Zawierają również słabo trawiony, nierozpuszczalny błonnik (chitynę). Nie rozpuszczają jej kwasy żołądkowe. To właśnie dlatego grzybów nie powinny jeść osoby mające problemy trawienne.
Kto powinien zachować umiar w jedzeniu? Trzeba pamiętać, że grzyby są ciężkostrawne. Zawierają również słabo trawiony, nierozpuszczalny błonnik (chitynę). Nie rozpuszczają jej kwasy żołądkowe. To właśnie dlatego grzybów nie powinny jeść osoby mające problemy trawienne. 123RF/PICSEL
Składniki odżywcze Grzyby dadzą nam sole mineralne. Czy mają ich dużo, czy niewiele – w dużej mierze zależy to od ściółki, w której rosły. Są także źródłem (choć niezbyt bogatym) witaminy C oraz A w postaci karotenu (najwięcej mają go kurki). Dużo więcej mają witamin z grupy B (B1 i B2). Dostarczą też prowitaminy D (ergosterol) oraz polifenoli (np. kwas galusowy), które wpływają korzystnie na układ odpornościowy.
Składniki odżywcze Grzyby dadzą nam sole mineralne. Czy mają ich dużo, czy niewiele – w dużej mierze zależy to od ściółki, w której rosły. Są także źródłem (choć niezbyt bogatym) witaminy C oraz A w postaci karotenu (najwięcej mają go kurki). Dużo więcej mają witamin z grupy B (B1 i B2). Dostarczą też prowitaminy D (ergosterol) oraz polifenoli (np. kwas galusowy), które wpływają korzystnie na układ odpornościowy. 123RF/PICSEL
Jak je przyrządzać? Borowiki najlepiej ususzyć w suszarce lub na słońcu. Suszone grzyby zalej oliwą – powstanie smakowita oliwa do sałat i marynowania mięsa. Kozaki warto kisić. Maślaki po usunięciu skórki z kapelusza są idealne na sos lub zupę, ale u niektórych osób mogą wywołać alergię. Źródło: Świat i Ludzie
Jak je przyrządzać? Borowiki najlepiej ususzyć w suszarce lub na słońcu. Suszone grzyby zalej oliwą – powstanie smakowita oliwa do sałat i marynowania mięsa. Kozaki warto kisić. Maślaki po usunięciu skórki z kapelusza są idealne na sos lub zupę, ale u niektórych osób mogą wywołać alergię. Źródło: Świat i Ludzie123RF/PICSEL
Np. boczniaki dadzą nam kwas foliowy i B-D-glukan, który ma działanie przeciwnowotworowe (udowodnione) i aktywizuje układ odpornościowy. Grzyby dostarczą nam także białka pośredniego między białkiem zwierzęcym a roślinnym. Najwięcej białka mają młode pieczarki i prawdziwki.
Np. boczniaki dadzą nam kwas foliowy i B-D-glukan, który ma działanie przeciwnowotworowe (udowodnione) i aktywizuje układ odpornościowy. Grzyby dostarczą nam także białka pośredniego między białkiem zwierzęcym a roślinnym. Najwięcej białka mają młode pieczarki i prawdziwki.123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?