Hashimoto: Gdy brakuje hormonów tarczycy

Przyczyny choroby nie są znane. Szczególnie narażone są na nią osoby żyjące w dużym stresie.
Przyczyny choroby nie są znane. Szczególnie narażone są na nią osoby żyjące w dużym stresie.123RF/PICSEL
  • Zmęczenie bez wyraźnego powodu
  • Zwiększenie wrażliwości na zimno
  • Problemy z wypróżnianiem się, zaparcia.
  • Blada, sucha skóra
  • Łamliwe paznokcie
  • Przybieranie na wadze z powodu spowolnienia przemiany materii
  • Bole mięśni i stawów
  • Nadmierne lub przedłużone krwawienie w trakcie miesiączki
  • Depresja
  • Chrypliwy głos
  • Zaburzenia koncentracji
Hashimoto nie da się wyleczyć, ale jeśli dawka leków zostanie dobrze dobrana, organizm zacznie działać normalnie.
Hashimoto nie da się wyleczyć, ale jeśli dawka leków zostanie dobrze dobrana, organizm zacznie działać normalnie.123RF/PICSEL
  • Zawierające żelazo
  • Leki obniżające poziom cholesterolu we krwi
  • Zawierające wapń
  • Zaleca się, by stosować dietę niskoenergetyczną dla osób z nadwagą lub otyłością oraz tzw. dietę normo kaloryczną (taką, która nie powoduje redukcji masy ciała, a utrzymanie obecnej masy ciała) dla osób z prawidłową masą ciała. Wartość energetyczna diety musi być dostosowana do stylu i trybu życia.
  • Białko powinno stanowić 10-15 proc. wartości energetycznej diety. Najlepiej wybierać chude gatunki mięs (takiej jak: kurczak, indyk, królik, chuda wołowina) oraz niskotłuszczowe mleka i przetwory mleczne przy właściwej tolerancji laktozy. Cennym źródłem białka w diecie osób z niedoczynnością tarczycy są ryby, dostarczające jednocześnie jodu, selenu, witaminy D oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zaleca się zjadanie ryb 3-4 razy w tygodniu. Pełnowartościowe białko jest źródłem aminokwasu egzogennego - tyrozyny, z udziałem którego powstaje podstawowy hormon tarczycy - tyroksyna (T4).
  • Wybierać tłuszcze pochodzenia roślinnego (oleje, orzechy i nasiona). Z nich powinno pochodzić 20-35 proc. wartości energetycznej diety, czyli kalorii. Ważne jest także, by regularnie jeść wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które pobudzają wątrobę do przemiany T4 w T3, zwiększając metabolizm ustroju oraz wrażliwość komórek na hormony tarczycy. Kwasy te zawarte są w znacznych ilościach w oliwie z oliwek, oleju lnianym, łososiu, makreli, pstrągu, tuńczyku. Zaleca się zastępowanie nasyconych kwasów tłuszczowych, które występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, nienasyconymi, których źródłem są produkty roślinne. Warto unikać nadmiernego spożycia takich tłuszczów jak: masło, olej oraz tych zawartych w ciastach, batonach, tłustych gatunkach mięs itp.
  • Węglowodany złożone powinny stanowić 50 - 70 proc. wartości energetycznej diety. By zadbać o odpowiednią ilość błonnika, najlepiej jeść pełnoziarniste produkty zbożowe oraz warzywa i owoce. Osobom z niedoczynnością tarczycy często towarzyszy insulinooporność, stąd zaleca się produkty o niskim indeksie glikemicznym.
  • Dobrze, by jeść regularnie (4-5 posiłków w ciągu dnia), a ostatni posiłek powinien być zjadany na 2-3 godziny przed snem. Warto unikać potraw smażonych lub pieczonych tradycyjnie ze względu na wysoką zawartość tłuszczów. Zaleca się pieczenie w folii aluminiowej, rękawie, na grillu, gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez uprzedniego obsmażania. Warto wypijać płyny w ilości ok. 2 litry dziennie w postaci słabych naparów herbat lub wody, wzbogaconej w jod.
  • ktoś ma wysokie stężenia przeciwciał antyTPO (to badanie polega na oznaczeniu poziomu autoprzeciwciał skierowanych przeciwko antygenom tarczycy);
  • stężenie TSH jest podwyższone;
  • w USG widać hipoechogeniczny miąższ gruczołu