Hummus bogactwem białka
Hummus to pasta z ciecierzycy bardzo popularna w kuchni arabskiej. Jak przygotować ja w domu?
Jest smaczna, na długo sycąca i zdrowa. Najczęściej jest wykorzystywana jako smarowidło do pieczywa. Zawiera bardzo dużo białka (10 g w 100 g produktu). Pobudza metabolizm, zmniejsza ciśnienie krwi i usprawnia pracę serca. Ma dużo błonnika. Zawiera wapń, miedź, magnez, cynk, żelazo i selen - czyli pierwiastki, które wzmacniają kości. Hummus możesz kupić w sklepach, ale o wiele taniej zrobisz go w domu.
Przepis na klasyczny hummus
Szklankę ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (odsączonej z zalewy) zmiksuj z ząbkiem czosnku, dwiema łyżkami tahini (pasty z sezamu - poniżej podajemy na nią przepis), łyżką soku z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Hummus może mieć też inne wersje, np. do klasycznego możesz dodać buraki, pieczoną paprykę, suszone pomidory, świeżą bazylię czy natkę. Do przygotowania pasty tahini wystarczy sezam, oliwa z oliwek i sól. Ziarna sezamu (100 g) podpraż na suchej patelni, aż zaczną orzechowo pachnieć i lekko brązowieć. Po wystudzeniu zmiksuj je ze szczyptą soli, stopniowo dolewając trzy łyżki oliwy.
Zobacz także: