Reklama

Imbir złagodzi migrenę

U wielu osób migrenowy ból głowy rozwija się na skutek zmęczenia, długiego stresu albo innych silnych emocji.

 Pulsujący ucisk skroni połączony z mdłościami, światłowstrętem, nadwrażliwością na hałas i zapachy trwać może od kilku do kilkudziesięciu godzin, paraliżując normalne funkcjonowanie. Jego podłożem są zaburzenia kurczliwości naczyń krwionośnych i stan zapalny otaczającej je tkanki. Pierwszymi objawami jest złe samopoczucie, ogólne zmęczenie oraz drażliwość.

Zapalenie jednak szybko rozprzestrzenia się przez neurony obwodowe, powodując ból wciąż przybierający na sile. Takie ataki mogą zdarzać się sporadycznie, ale mogą też wyłączać chorych z życia nawet kilkanaście razy w roku. Generalną zasadą ich leczenia jest podjęcie terapii przeciwbólowej tak szybko, jak to możliwe. Na przykład zastosuj miksturę z imbiru. 

Reklama

Jak on działa?

Imbir ma w swoim składzie ponad dwieście substancji aktywnych. Pomaga pośrednio w leczeniu przewlekłego bólu przez zmniejszanie stanu zapalnego, wpływa korzystnie na naczynia krwionośne. Uważa się, że blokuje wydzielanie prostaglandyn - hormonów biorących udział we wzbudzaniu napadów.

Przepis na domowy specyfik: kłącze imbiru obierz ze skórki, pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć do  500 ml wrzątku, gotuj 2 minuty. Odwar wlej do filiżanki z torebką herbaty, dosłodź 2 łyżeczkami cukru. Resztę napoju trzymaj w termosie, popijaj w ciągu dnia.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy