Infekcje intymne
Są trzy bardzo proste sposoby uniknięcia intymnej infekcji. Pierwszy to probiotyki, drugi - prawidłowa higiena, trzeci - właściwa dieta.
Jedną z najczęstszych przyczyn drożdżakowego zapalenia pochwy i sromu jest kuracja antybiotykami. Jak możemy złagodzić jej skutki i nie dopuścić do nieprzyjemnych objawów?
Prawidłowa higiena
Przesadne dbanie o czystość okolic intymnych w postaci irygacji, czyli płukania pochwy może sprzyjać intymnym infekcjom. Podczas tego zabiegu wypłukujemy więcej pożytecznych niż szkodliwych bakterii. Aby dbać o intymną higienę, wystarczy podmywać się dwa razy dziennie. Raz używając płynu do higieny intymnej, a raz wyłącznie ciepłej wody.
Do mycia używajmy specjalnych płynów do higieny intymnej, najlepiej z dodatkiem pałeczek kwasu mlekowego. Są korzystne dla środowiska pochwy i wspierają jej naturalną florę.
Jeśli nękają nas nawracające infekcje intymne, zrezygnujmy z tamponów i zmieniajmy podpaski podczas miesiączki nie rzadziej, niż co 3-4 godziny. Krew jest bowiem idealną pożywką dla bakterii.
Po kąpieli delikatnie wycierajmy okolice intymne – najlepiej miękkim, bawełnianym ręcznikiem.
Na co dzień nośmy także bawełnianą, przewiewną bieliznę, a unikajmy zbyt ciasnych fig ze sztucznych materiałów, które utrudniają skórze oddychanie.
Trzy zagrożenia
Antybiotyki
Kuracje nimi niszczą zarówno dobrą, jak i złą florę bakteryjną w pochwie i sprzyjają drożdżycy. Pamiętajmy więc o łykaniu w tym czasie probiotyków, które chronią przed zakażeniami.
Mydło
Dbając o higienę intymną, starajmy się nie korzystać ze zwykłych mydeł oraz z kosmetyków z dużą ilością barwników czy środków zapachowych. Mają one niewłaściwe pH, co sprzyja namnażaniu się szkodliwych bakterii i sprzyja infekcjom. Miejmy na uwadze też to, że zwykle mydła mogą silnie podrażniać delikatną skórę okolic intymnych.
Cukier
Wysoki poziom cukru we krwi umożliwia bakteriom intensywny rozwój. Jednak nie trzeba mieć cukrzycy, by podwyższony poziom cukru odbił się negatywnie na florze bakteryjnej pochwy. Wystarczy jeść dużo słodyczy i węglowodanów prostych, takich jak białe pieczywo czy makarony. Pokarmy te stanowią doskonałą pożywkę dla bakterii.