Jaja wróciły do łask
Są gwoździem programu w święta wielaknocne. I na szczęście już nie trzeba od nich stronić. Jajka wróciły do łask!
Czasy, kiedy jajka cieszyły się złą sławą, gdyż oskarżano je o to, że podwyższają poziom cholesterolu we krwi, odeszły w niebyt.
Dzisiaj znów są uznawane za wartościowy pokarm. Według Światowej Organizacji Zdrowia, człowiek, który nie jest na nie uczulony, może zjadać nawet 10 jajek tygodniowo - ale wliczając w to także te zawarte w ciastach, makaronach, itp.
Pamiętaj jednak, że żółtko niewskazane jest w schorzeniach wątroby.
Wybieraj z głową
Ich smak i wartość odżywcza w dużej mierze zależą od sposobu odżywiania kur. Dlatego, jeśli tylko możesz, wybieraj jaja ekologiczne. Najzdrowsze są jedzone na miękko.
Zobacz również: