Jajko: O tych kulinarnych trikach mało kto wie
Większości z nas wydaje się, że na temat jajek wiemy wszystko. Karmiono nas nimi przecież niemal przez całe życie! Zmieniały się tylko wersje ich podania.

123RF/PICSEL
Jajko: O tych kulinarnych trikach mało kto wie
Większości z nas wydaje się, że na temat jajek wiemy wszystko. Karmiono nas nimi przecież niemal przez całe życie! Zmieniały się tylko wersje ich podania.

Jajka w koszulce możesz też podać jako osobne danie z dodatkiem faszerowanych kapeluszy pieczarek. Czasami ogranicza nas tylko wyobraźnia, w kuchni też. Nie bójmy się sięgać po nowe rozwiązania i zaskoczmy domowników potrawami, o jakich jeszcze nie słyszeli. Niech wielkanocne menu będzie naprawdę wyjątkowe. 123RF/PICSEL

Jajko jednak ma przed nami sporo tajemnic, zwłaszcza kulinarnych. Dobry kucharz zna je i potrafi tak obchodzić się z delikatną materią, że wyjdzie mu danie takie, jakie chcielibyśmy dostać na talerzu. Oto trzy nieznane triki, które sprawią, że dania z jajek, lub one same, będą smakować wyjątkowo. 123RF/PICSEL

Jajecznica wydaje się daniem prostym i mało wymagającym. Można ją za to przygotować w niezliczonej ilości wersji – z podsmażoną cebulą, pomidorami, boczkiem, kiełbasą, a nawet oliwkami i papryką. W tym wypadku wyobraźnia kulinarna nie zna granic. Mało kto wie jednak, że jajecznica będzie o wiele bardziej delikatna, jeśli skropimy ją sokiem z cytryny. Dzięki kwasowi białko nie zetnie się zbyt mocno. Gdy wzrasta temperatura, włókna białka nie tylko się rozciągają, ale też stają mocniejsze. Z cząsteczek białka wyparowuje woda, przez co jajko zasycha i robi się twarde. Kilka kropel cytryny sprawi, że proteiny zostaną przyciągnięte do kwasu, zanim zdążą się rozpaść. Cytryna spowoduje więc, że konsystencja jajecznicy będzie aksamitna. 123RF/PICSEL

Za chwilę rozpoczną się święta wielkanocne, na których królować będą dania z jajkami w roli głównej. Żurek podamy zapewne z jajkiem na twardo, pokrojonym w ćwiartki, natomiast osobom, które lubią wyzwania, proponujemy zamienić owe ćwiartki na jajko w koszulce. Jest jeszcze sporo czasu, więc można poćwiczyć wykonanie tego eksperymentalnego dania. Jajko należy wbić do szklanki albo miseczki w taki sposób, żeby białko i żółtko nie zmieszały się ze sobą, a potem ostrożnie przelać do gotującej się na minimalnym ogniu wody. Po trzech minutach wyjąć i położyć na talerz zalewając żurkiem. Tu sekretem będzie wyłącznie cierpliwość i delikatność kucharza. 123RF/PICSEL

Kolejny trik doświadczonych kucharzy dotyczy przyrządzania idealnego jajka w koszulce. Wystarczy do gotującej się wody wlać nakrętkę octu, dzięki czemu zostaje przyspieszony proces koagulacji (łączenia protein w białku jaja). Tekstura zostaje wzmocniona od zewnątrz, za to w środku białko będzie idealnie ścięte, a żółtko płynne. 123RF/PICSEL