Jak chronić rodzinę przed grypą
To nie takie trudne! Najlepiej zacząć wzmacniać odporność już teraz, gdy jest jeszcze dość ciepło. Wtedy jesienne infekcje okażą się zupełnie niegroźne.


Bywa o niej głośno, bo są lata, gdy chorych na grypę jest tak dużo, że mówi się o epidemii. Tak było zeszłej jesieni. Można się jednak postarać, by się nie znaleźć w grupie zainfekowanych. Trzeba podnieść odporność, najlepiej całej rodziny (dzięki temu unikniemy zarażania się nawzajem). Oto proste rady, które w tym pomogą.
Wzmocnienie na talerzu
Na odporność największy wpływ ma to, co jemy - w układzie pokarmowym znajduje się aż 60 proc. komórek odpornościowych! Pamiętajmy o tym i tak komponujmy jadłospis, by był on jak najbardziej urozmaicony. Warto też zadbać o szczegóły - dzięki nim menu każdego członka rodziny będzie jeszcze lepiej służyć wzmacnianiu sił odpornościowych.
Zdrowe dziecko
- Maluch słodki inaczej
- Nabiał na podium
- Allicyna w natarciu
Pamiętajmy też, że jesień to nie jest dobry moment na odstawienie dziecka od piersi. Najskuteczniej wzmacnia niemowlę pokarm mamy, bo tylko on zawiera gotowe białka odpornościowe!
Silny dorosły
- Ryby na wagę złota
- Nowy obrońca - boczniak
- Do chrupania
Odporny senior
- Warzywa tak, ale gotowane
- Zdrowe przetwory
Zbawienne ukłucie
Jesień to najlepszy czas na szczepienie się przeciw grypie. Trzeba robić to co roku, bo wirusy mutują i co sezon atakują nas nowe. Dla osób po 65. roku życia szczepionka jest bezpłatna, dla pozostałych kosztuje ok. 40 zł za dawkę.
Zdrowe dziecko
Silny dorosły
Odporny senior
Magda Borowska, konsultacja: Barbara Palińska, lekarz rodzinny
Kobieta i życie 9/2010