Jak dietą pokonać łuszczycę?
Poznaj podstawowe zasady diety, która pomoże rozwiązać problem z łuszczycą.
Postaw na kwasy omega-3 i witaminy A, E i B2, ograniczające procesy zapalne w organizmie. Jak wynika z badań, osoby z łuszczycą mają zwiększone ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Warto więc profilaktycznie ograniczyć tłuszcze zwierzęce.
Więcej kwasów omega-3
Dobre dla skóry tłuszcze wchodzą w skład wielu produktów, nie tylko ryb morskich. Oprócz łososia czy śledzi warto spożywać 2-3 orzechy dziennie.
Witamina E
Źródłem tej witaminy jest olej lniany, który powinnaś pić w postaci surowej, nie podgrzewanej. Skrapiaj olejem sałatki, zupy, pomidory czy kanapki.
Co ograniczyć?
Głównie mięso, wędliny, wędzone ryby, nabiał, dania fast food i słodycze. Pokarmy te zwiększają ryzyko stanów zapalnych. Zastąp je dużą ilością warzyw.
Witamina A i B2
Mają ogromny wpływ na stan skóry. Jedz jabłka, brokuły, cebulę, groch, śliwki, brukiew. Potrzebujesz też cynku (dużo w pestkach dyni) i witaminy C (jedz kapustę).
37/2016 Na żywo