Jak jeść czerwone mięso, by było zdrowiej?
Czerwone mięso od dawna jest na cenzurowanym. Badania wykazały, że jego nadmierne spożycie może zwiększać ryzyko chorób serca, cukrzycy i raka. Jest to jednak doskonałe źródło białka, witaminy B12 i żelaza. Czy powinniśmy je całkowicie wyeliminować z diety?
Wiele osób ma problem z całkowitą rezygnacją z czerwonego mięsa. Dla chorych na anemię jest to też dobre źródło łatwo przyswajalnego żelaza. Jak jeść czerwone mięso, by ograniczyć jego negatywny wpływ na zdrowie? Jeśli lekarz nie zalecił ci całkowitej rezygnacji z czerwonego mięsa, możesz zastosować poniższe porady.
Zachowaj umiar
Ogranicz jego pojawianie się w twojej diecie. Postaw na małe porcje (nie więcej niż 100 g) nie częściej niż raz lub dwa w tygodniu.
Wybieraj chude kawałki
Ograniczysz w ten sposób ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w twoich posiłkach. To właśnie wysoki poziom nasyconych kwasów tłuszczowych w czerwonym mięsie jest wiązany ze zwiększonym ryzykiem występowania chorób serca.
Wybieraj wołowinę krów karmionych trawą
Ma ona nie tylko lepsze właściwości smakowe, ale także zdrowotne. Takie mięso zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów omega-6 na korzyść kwasów omega-3.
Gotuj świadomie
Metoda obróbki termicznej również ma ogromne znaczenie. Posiłki będą zdrowsze jeśli postawisz na duszenie, pieczenie i gotowanie. Unikaj grillowania i smażenia. Staraj się nie przypalić mięsa.
Unikaj produktów przetworzonych
W czasach, kiedy tempo życia jest coraz większe, kupowanie wysoko przetworzonych produktów może być kuszące. Badania wykazały jednak, ze spożywanie takich produktów może być nawet dwukrotnie bardziej szkodliwe dla zdrowia serca oraz zwiększenia ryzyka cukrzycy, niż jedzenie mięsa nieprzetworzonego.