Jak nie dać się oszukać, czyli miód prawdziwy czy sztuczny?

Który miód jest najlepszy? Nie każdy wie, jak odróżnić prawdziwy miód od sztucznego. Warto jest znać pewne fakty, aby nie dać się oszukać!

article cover
123RF/PICSEL

Jak nie dać się oszukać, czyli miód prawdziwy czy sztuczny?

Istnieje wiele rodzajów miodu. Jednym z najpopularniejszych jest ten wielokwiatowy. Ten wiosenny charakteryzuje się innym smakiem i wyglądem niż ten letni, który jest od niego nieco ciemniejszy i ostrzejszy. 

Chętnie wybierane są także: miód rzepakowy o jasnej, niemalże słomkowej barwie i miód gryczany, wyróżniający się ciemną barwą oraz bardzo intensywnym smakiem.

Miód akacjowy również jest bardzo jasny. Ten rodzaj długo się krystalizuje, ale za to zawiera sporo fruktozy. 

Z kolei, odmiana lipowa ma barwę bursztynową. Zaleca się ją przy przeziębieniu i stanach zapalnych.
Warto zwrócić również uwagę na strukturę miodu, która powinna być zwarta. To znaczy, że prawdziwy miód nie będzie się rwał i kapał tak, jak ten sztuczny. 

Dobrze, jeżeli po otwarciu widzimy tak zwany "kożuszek".
Ważne jest też to, w jaki sposób miód się rozpuszcza. Autentyczny, niepodrobiony produkt powoli zmienia swoją konsystencję. Prawdopodobnie osiądzie na dnie, tworząc coś w rodzaju "smug". 

Sztuczny miód rozpuści się dużo szybciej i bardziej równomiernie.
Polacy uwielbiają miód, ale okazuje się, że wcale nie tak łatwo jest odróżnić sztuczny miód od prawdziwego. 

W marketach i na straganach aż roi się od słoiczków z etykietami, na których widnieje napis: "prosto z ula". Nie zawsze jest to jednak zgodne z prawdą, bo w wielu przypadkach skład produktu nie jest całkowicie naturalny.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas