Jak prawidłowo rozmrażać mięso?

Wydaje się, że rozmrażanie mięsa to nic trudnego, jednak wiele z nas robi to źle. Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak szkodzimy swojemu zdrowiu. Która metoda jest najbezpieczniejsza?

123RF/PICSEL

Jak prawidłowo rozmrażać mięso?

Przy mięsie trzeba pamiętać jednak nie tylko o rozmrażaniu. Ważne jest, aby nie kroić go na tej samej desce, co innych produktów - ryzykujemy w ten sposób przeniesienie chorobotwórczych bakterii.
Zamiast ciepłej wody, lepiej jest wybrać zimną, ale trzeba pamiętać, by co pewien czas wymieniać ją na nową. 

Powinno się również unikać wrzucania mięsa na patelnię bezpośrednio z zamrażalnika, bo wtedy zwiększamy ryzyko, że nie dopieczemy go i będzie ono surowe.
Bardzo popularne jest wkładanie mrożonki do gorącej wody. To zły pomysł. Podczas rozmrażania należy uważać na temperaturę, która nie powinna być zbyt wysoka, bo kiedy jest ciepło, bakterie mają świetne warunki do tego, aby się mnożyć.
Większość Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. 

O ile mrożenie produktu, które znacznie wydłuża jego termin przydatności do spożycia, zazwyczaj nie stanowi dla nas problemu, o tyle jego rozmrażanie często już tak.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas