Jak przetrwać pylenie roślin?
Zaczęło się - wszechobecne kichanie, kasłanie i łzawienie oczu. Jak sobie pomóc, zanim zasięgniesz rady alergologa?
Aby uniknąć przykrych objawów, należy przede wszystkim ograniczyć ekspozycję na alergen.
Kiedy pylą "zakazane" drzewa i trawy, zamykaj okna, unikaj spacerów po parku, lesie czy łące. Po przyjściu do domu najlepiej weź prysznic, a przynajmniej umyj odkryte części ciała.
Zainwestuj w oczyszczacz powietrza - taki sam, który zimą ratuje nas przed smogiem. Wiosną i latem oczyszcza powietrze z kurzu oraz alergenów.
Nie przynoś do domu kwiatów polnych i traw oraz np. gałązek brzozy. Nie zostawiaj ubrania noszonego poza domem na noc w pokoju, w którym śpisz.
Masz w domu psa? Często go kąp, bo on też przynosi na sierści mnóstwo pyłków. Wybieraj się na spacer po deszczu - przez 30-50 minut. powietrze jest wolne od pyłków.
Wspieraj się środkami łagodzącymi - w aptece bez recepty możesz kupić np. krople do oczu, spray do nosa, doustny preparat wapnia i tabletki przeciwuczuleniowe.
To często uczula | Kiedy |
Topola | od połowy marca do połowy maja |
Brzoza | od kwietnia do połowy maja |
Dąb | od połowy kwietnia do końca maja |
Olcha | od lutego do połowy kwietnia |
Wierzba | od marca do połowy maja |
Babka | od połowy maja do połowy września |
Pokrzywa | od połowy maja do połowy września |
Trawy | od połowy maja do końca lipca |
>>> Sprawdź na następnej stronie, czego lepiej nie jeść, gdy ma się alergię na pyłki <<<
Dieta alergika
Dodawaj do potraw czosnek i cebulę. Znajduje się w nich naturalna kwercetyna, która działa podobnie jak ta w lekach antyhistaminowych.
Spożywaj codziennie łyżkę octu jabłkowego i łyżkę miodu zmieszaną z ciepłą wodą. Ocet blokuje działanie histaminy.
Sięgaj po naturalne probiotyki, np. zakwas z buraków czy jogurty. Pij ciepłe herbatki, jedz zupy - ciepłe płyny rozbijają zatory w drogach oddechowych.
Uważaj, co jesz!
Nie dość, że rośliny utrudniają alergikom życie, to jeszcze niektóre produkty w połączeniu z uczuleniem zaostrzają objawy. To tzw. alergia krzyżowa. W takich sytuacjach po zjedzeniu krzyżujących się alergenów pojawiają się jeszcze dodatkowe objawy w postaci problemów żołądkowych, niestrawności czy pokrzywki.
Ważne: jeśli masz alergię krzyżową, unikaj surowych owoców i warzyw. Lubisz jabłka, lepiej je upiecz.
Alergia na: | Tych produktów unikaj: |
Brzozę, olchę, leszczynę | Jabłka, gruszki, orzechy, banany, kiwi, brzoskwinie, marchew, seler, pomidory, czereśnia, papryka, curry, pieprz, rośliny strączkowe, ziarna sezamu |
Bylicę, ambrozję | Rumianek, papryka, marchew, czosnek, seler, słonecznik, koperek. Przyprawy: pieprz, curry, cynamon, kolendra, kminek, koper włoski |
Pyłki traw | Owoce pestkowe, jabłka, orzechy, kiwi, melony, seler, pomidory, buraki, marchew, rośliny strączkowe, ziemniaki, zboża (pszenica, jęczmień, owies, ryż, żyto, kukurydza) |
Zobacz także: