Jak przetrwać pylenie roślin?

​Zaczęło się - wszechobecne kichanie, kasłanie i łzawienie oczu. Jak sobie pomóc, zanim zasięgniesz rady alergologa?

Największe stężenie pyłków traw występuje między 5.00 a 8.00 rano i między 17.00 a 19.00
Największe stężenie pyłków traw występuje między 5.00 a 8.00 rano i między 17.00 a 19.00123RF/PICSEL

Aby uniknąć przykrych objawów, należy przede wszystkim ograniczyć ekspozycję na alergen.

Kiedy pylą "zakazane" drzewa i trawy, zamykaj okna, unikaj spacerów po parku, lesie czy łące. Po przyjściu do domu najlepiej weź prysznic, a przynajmniej umyj odkryte części ciała.

Zainwestuj w oczyszczacz powietrza - taki sam, który zimą ratuje nas przed smogiem. Wiosną i latem oczyszcza powietrze z kurzu oraz alergenów.

Nie przynoś do domu kwiatów polnych i traw oraz np. gałązek brzozy. Nie zostawiaj ubrania noszonego poza domem na noc w pokoju, w którym śpisz.

Masz w domu psa? Często go kąp, bo on też przynosi na sierści mnóstwo pyłków. Wybieraj się na spacer po deszczu - przez 30-50 minut. powietrze jest wolne od pyłków.

Wspieraj się środkami łagodzącymi - w aptece bez recepty możesz kupić np. krople do oczu, spray do nosa, doustny preparat wapnia i tabletki przeciwuczuleniowe.

To często uczula
Kiedy
Topola
od połowy marca do połowy maja
Brzoza
od kwietnia do połowy maja
Dąb
od połowy kwietnia do końca maja
Olcha
od lutego do połowy kwietnia
Wierzba
od marca do połowy maja
Babka
od połowy maja do połowy września
Pokrzywa
od połowy maja do połowy września
Trawy
od połowy maja do końca lipca

>>> Sprawdź na następnej stronie, czego lepiej nie jeść, gdy ma się alergię na pyłki <<<

Jedz jak najczęściej zupy i pij ciepłe herbaty
Jedz jak najczęściej zupy i pij ciepłe herbaty123RF/PICSEL

Dieta alergika

Dodawaj do potraw czosnek i cebulę. Znajduje się w nich naturalna kwercetyna, która działa podobnie jak ta w lekach antyhistaminowych.

Spożywaj codziennie łyżkę octu jabłkowego i łyżkę miodu zmieszaną z ciepłą wodą. Ocet blokuje działanie histaminy.

Sięgaj po naturalne probiotyki, np. zakwas z buraków czy jogurty. Pij ciepłe herbatki, jedz zupy - ciepłe płyny rozbijają zatory w drogach oddechowych.

Uważaj, co jesz!

Nie dość, że rośliny utrudniają alergikom życie, to jeszcze niektóre produkty w połączeniu z uczuleniem zaostrzają objawy. To tzw. alergia krzyżowa. W takich sytuacjach po zjedzeniu krzyżujących się alergenów pojawiają się jeszcze dodatkowe objawy w postaci problemów żołądkowych, niestrawności czy pokrzywki. 

Ważne: jeśli masz alergię krzyżową, unikaj surowych owoców i warzyw. Lubisz jabłka, lepiej je upiecz.

Alergia na:
Tych produktów unikaj:
Brzozę, olchę, leszczynę
Jabłka, gruszki, orzechy, banany, kiwi, brzoskwinie, marchew, seler, pomidory, czereśnia, papryka, curry, pieprz, rośliny strączkowe, ziarna sezamu
Bylicę, ambrozję
Rumianek, papryka, marchew, czosnek, seler, słonecznik, koperek. Przyprawy: pieprz, curry, cynamon, kolendra, kminek, koper włoski
Pyłki traw
Owoce pestkowe, jabłka, orzechy, kiwi, melony, seler, pomidory, buraki, marchew, rośliny strączkowe, ziemniaki, zboża (pszenica, jęczmień, owies, ryż, żyto, kukurydza)

Zobacz także:

Teatr Kamienica ma już 10 lat!Styl TV
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas