Reklama

Reklama

Jak uspokoić kołatanie serca?

Kołatanie serca, nazywane też palpitacją, możesz odczuwać w różny sposób. Zwykle jako przyspieszone lub gwałtowne, mocne i niemiarowe bicie serca, albo pulsowanie, lub drganie w klatce piersiowej. Może być to objaw poważnej choroby, dlatego zawsze trzeba powiedzieć o dolegliwościach lekarzowi. Ale co robić, gdy palpitacja już cię dopadnie?

Pierwsza pomoc

Połóż się na plecach. Takie ułożenie ciała sprzyja aktywności nerwu błędnego, który reguluje rytm serca. Dlatego taka pozycja i spokojne, miarowe oddychanie może pomóc uspokoić serce. 

Oddychaj głęboko. Weź głęboki oddech i powoli, przez 5-10 sekund, wydmuchuj powietrze, przez uchylone usta i lekko ściśnięte palcami skrzydełka nosa. Taki manewr powtórz kilka razy. 

Wypij duszkiem szklankę zimnej wody albo zanurz twarz w zimnej wodzie. Możesz też położyć na twarzy lub klatce piersiowej zimny kompres - trzymaj go do momentu, aż serce zwolni. Ważne. Tej metody nie stosuj, jeśli masz nadciśnienie.

Zastosuj akupresurowy ucisk. Rytmicznie uciskaj opuszkę środkowego palca najpierw jednej, potem drugiej dłoni. Rób to kciukiem i palcem wskazującym - uciskaj po 30 razy na każdą rękę.  

Reklama

Dieta na co dzień

Warto pomyśleć o zmianie przyzwyczajeń żywieniowych, aby ataki się nie powtarzały. Pij napar z serdecznika. Łyżkę suszonego ziela zalej szklanką wrzątku i parz pod przykryciem 30 minut. Przecedź i pij napar dwa razy dziennie po pół szklanki, 15 minut po jedzeniu. To zioło powoduje zwolnienie akcji serca i normalizuje jego rytm. 

Jedz trzy razy w tygodniu kaszę gryczaną i chrup codziennie osiem pestek dyni. Te dwa produkty mają dość sporo magnezu, od którego zależy rytmiczne bicie serca i prawidłowa praca układu sercowo-naczyniowego. Aby jak najlepiej przyswoić magnez, staraj się jeść kaszę z mięsem, kiszoną kapustą lub kiszonym ogórkiem.

Wypij codziennie szklankę soku pomidorowego. W ten sposób dostarczysz sobie potasu, równie ważnego jak magnez. Reguluje on skurcze serca i wpływa na jego rytmiczną pracę. 

Uważaj na kawę, mocną herbatę i napoje z kofeiną. Najlepiej całkiem z nich zrezygnuj. Jeśli nie dasz rady, ogranicz kawę do jednej filiżanki dziennie przed południem. Kołatanie serca może dać o sobie znać nawet kilka godzin po wypiciu pobudzającego napoju. 

Ostrożnie z lekami

Nie bierz leków z pseudoefedryną. Zwykle zawierają ją dostępne bez recepty leki na przeziębienie, katar czy zatoki. Czytaj ulotki, pytaj farmaceutę o skład. Pseudoefedryna podnosi ciśnienie krwi i przyspiesza pracę serca.

Rada na stres

W kryzysowej sytuacji zawsze staraj się głęboko oddychać. Powoli wdychaj powietrze nosem, licząc do czterech i wypuszczaj ustami, licząc do siedmiu. Wydech musi być dłuższy niż wdech. Wykonaj sześć powtórzeń. Rób to ćwiczenie około czterech razy dziennie.

Pij kawę z owoców głogu

Głóg jest owocem, który poprawia pracę serca, wzmacnia je i obniża ciśnienie. We wrześniu i październiku możesz zbierać owoce głogu, ususzyć je i przygotowywać z nich lecznicze napoje. Zebrane owoce umyj, osusz i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Susz przez trzy dni. Każdego przez cztery godziny w temp. 50-70 stopni. Po wyłączeniu piekarnika, nie wyjmuj blachy, tylko zostaw w piecyku z uchylonymi drzwiczkami.

Herbatka: Łyżkę suszu zalej szklanką wrzątku. Zostaw pod przykryciem na 20 minut. Pij dwa razy dziennie po pół szklanki. 

Kawa: Suszone owoce głogu połóż na suchej patelni i praż, aż uzyskają brązowy kolor. Uprażone owoce zmiel na proszek. Wsyp do słoika, zamknij szczelnie. Łyżeczkę proszku zalej szklanką wrzątku i parz siedem minut. Głogową kawę możesz pić codziennie.

Zobacz także:

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: kołatanie serca | zdrowie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy