Jak wspomóc odtruwanie wątroby?

Wątroba to największy narząd w organizmie i pełni w nim niezwykle ważne funkcje. Mimo to wciąż nie potrafimy zadbać o jej dobrą kondycję. Dlatego warto sięgnąć po napoje, które wspomogą odtruwanie wątroby z toksyn i metali ciężkich. Które z nich działają najskuteczniej?

article cover
123RF/PICSEL

Jak wspomóc odtruwanie wątroby?

Kocanka

Kocanka ma wiele zastosowań: jest przyprawą, składnikiem kosmetycznym oraz rośliną leczniczą, a mimo to wciąż jest niedoceniana. Właściwości kocanki wykorzystywane są do odtruwania i regenerowania wątroby. Działa przeciwzapalnie, moczopędnie, a spora ilość zawartych w niej flawonoidów wspiera proces detoksykacji organizmu. 

Jak przygotować odwar z kocanki? Łyżeczkę suszu umieszczamy w niewielkim garnuszku i zalewamy szklanką wody, doprowadzając ją do wrzenia. Następnie odstawiamy gotowy odwar do ostudzenia. Napar z kocanki można pić co drugi dzień, ale nie dłużej niż trzy tygodnie!
Karczoch

Korzeń karczocha sprawdzi się jako zamiennik imbiru w herbacie, natomiast jego kwiatostany mogą być składnikiem oczyszczającego soku. Warzywo jest skarbnicą substancji odżywczych takich jak kwercetyny, rutyny i cynaryny oraz witamin, a w szczególności witaminy C. Karczoch zawiera również mnóstwo antyoksydantów, flawonoidów i karotenoidów. Połączenie wszystkich tych substancji sprawia, że warzywo przyczynia się do regeneracji wątroby, usprawnia pracę jelit oraz wspomaga usuwanie z organizmu toksyn.

Sok z karczocha można stosować dwa razy dziennie, rozcieńczając 25 mililitrów z wodą w stosunku 1:1. Warto sięgnąć po niego pół godziny przed posiłkiem. Nie powinno jednak przekroczyć zalecanej dawki. Spożywanie karczochów w większych ilościach może wywołać reakcję alergiczną.
Ostropest 

Skutecznie wspomagająca regenerację wątroby roślina to ostropest plamisty. Regularnie picie naparów z ziółka nie tylko dostarczy naszemu organizmowi potrzebnych do funkcjonowania składników odżywczych, ale również spore ilości witaminy C, magnezu, potasu oraz kwasów linolenowych i flawonoidów.

Ostropest chroni wątrobę przed działaniem toksyn, zabezpiecza organ przed wnikaniem do niego niebezpiecznych dla zdrowia substancji oraz poprawia funkcjonowanie przewodów żółciowych. Te niezwykłe właściwości zawdzięcza zawartej w nim sylimarynie.

Kuracja ostropestem jest polecana osobom, które przeszły przez długą antybiotykoterapię, poważne zatrucie lub zapalenie wątroby. Napar przygotowuje się z owoców rośliny, które wyglądem przypominają nasiona. Macerat zalewa się letnią lub zimną wodą i zostawia się na kilka godzin. Po upływie tego czasu powinna powstać z niego gęsta masa. Ostropest w takiej formie można przyjmować doustnie. Aby roślina mogła skutecznie chronić wątrobę, należy stosować kurację przez minimum trzy miesiące.
Rumianek 

Napar z suszonego rumianku skutecznie wzmocni pracę wątroby i pobudzi organ do pracy. Roślina zawiera spiroeter, który hamuje wydzielanie substancji powodujących stany zapalane w organizmie oraz rozkurczy drogi żółciowe, a tym samym poprawi wydajność wątroby. 

Herbatka z rumianku świetnie wpływa na trawienie, szczególnie gdy będziemy regularnie popijać ją wieczorem. Jest bardzo prosta do przygotowania, ponieważ w susz możemy zaopatrzyć się niemal w każdym sklepie. Łyżkę kwiatów wsypujemy do szklanki, a później zalewamy je wrzątkiem i zostawiamy do zaparzenia pod przykryciem. Pierwsze efekty kuracji będą widoczne po dwóch tygodniach!
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas