Jak zadbać o jelita?
Odpowiedni sposób odżywiania wspomaga mikroflorę, co wpływa korzystnie na zdrowie.
Prebiotyki
Są to składniki pożywienia, które nie ulegają trawieniu. Odgrywają jednak bardzo ważną rolę, ponieważ pobudzają wzrost lub aktywność korzystnych dla organizmu bakterii znajdujących się w jelicie grubym. Aby bakterie dobrze żyły w jelitach, potrzebują takich substancji jak: inulina, laktuloza, oligosacharydy.
Są one składnikami błonnika. Znajdziemy je więc w warzywach (kapuście, kalafiorach, cebuli, czosnku, cykorii, porach), owocach (bananach, owocach jagodowych), produktach pełnoziarnistych, grubych kaszach.
Probiotyki
Naturalne bakterie probiotyczne znajdują się w kiszonkach i fermentowanych produktach mlecznych. Należą do nich: jogurty, kefiry, maślanki. Warto wybierać takie, które na opakowaniu mają informację: zawiera żywe kultury bakterii. Aby fermentowany produkt został uznany za probiotyczny, musi zawierać co najmniej 10 mln jednostek Bifidobacterium lub 100 mln jednostek Lactobacillus.
Kiszone warzywa z kolei są źródłem kwasu mlekowego, który reguluje florę bakteryjną w jelitach (wspiera tę korzystną), wspomaga trawienie i usuwanie produktów przemiany materii. Kisić możemy wiele warzyw: ogórki i kapustę, buraki, czosnek, cebulę, marchew, paprykę, pomidory, a nawet cytryny. Ukiszone mają mniej cukru (węglowodanów prostych), dodatkowo więc wspierają dobre bakterie.