Jak zadbać o jelita?

Odpowiedni sposób odżywiania wspomaga mikroflorę, co wpływa korzystnie na zdrowie.

Chcesz zapobiec problemom z jelitami? Jedz kiszone warzywa
Chcesz zapobiec problemom z jelitami? Jedz kiszone warzywa123RF/PICSEL

Prebiotyki

Są to składniki pożywienia, które nie ulegają trawieniu. Odgrywają jednak bardzo ważną rolę, ponieważ pobudzają wzrost lub aktywność korzystnych dla organizmu bakterii znajdujących się w jelicie grubym. Aby bakterie dobrze żyły w jelitach, potrzebują takich substancji jak: inulina, laktuloza, oligosacharydy.

Są one składnikami błonnika. Znajdziemy je więc w warzywach (kapuście, kalafiorach, cebuli, czosnku, cykorii, porach), owocach (bananach, owocach jagodowych), produktach pełnoziarnistych, grubych kaszach.

Probiotyki

Naturalne bakterie probiotyczne znajdują się w kiszonkach i fermentowanych produktach mlecznych. Należą do nich: jogurty, kefiry, maślanki. Warto wybierać takie, które na opakowaniu mają informację: zawiera żywe kultury bakterii. Aby fermentowany produkt został uznany za probiotyczny, musi zawierać co najmniej 10 mln jednostek Bifidobacterium lub 100 mln jednostek Lactobacillus.

Kiszone warzywa z kolei są źródłem kwasu mlekowego, który reguluje florę bakteryjną w jelitach (wspiera tę korzystną), wspomaga trawienie i usuwanie produktów przemiany materii. Kisić możemy wiele warzyw: ogórki i kapustę, buraki, czosnek, cebulę, marchew, paprykę, pomidory, a nawet cytryny. Ukiszone mają mniej cukru (węglowodanów prostych), dodatkowo więc wspierają dobre bakterie.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas