Jak zapobiegać migrenie
Najważniejsze zasady diety.
Sposób żywienia ma w przypadku migren duże znaczenie. Wiele osób cierpi na migreny z powodu nietolerancji pokarmowej wywołanej przez nabiał, gluten, jabłka, seler, pietruszkę czy inne warzywa. Najlepiej kolejno odstawiać te produkty i obserwować, czy napady migrenowe znikają. Jakie są inne zalecenia?
Cztery banany w tygodniu: Są doskonałym źródłem witaminy B6, niezwykle istotnej dla układu nerwowego (poprawia ukrwienie mózgu). Mają też dużo potasu zapobiegającego skurczom.
Ryby, olej lniany i rzepakowy: Jeśli jesteś migrenowcem, pamiętaj o dostarczaniu organizmowi nienasyconych kwasów omega- 3 zawartych w rybach (np. makreli, śledziach) i olejach.
Kawa i cytryna: Sok z połówki cytryny wlej do espresso i wypij. Kofeina z kwasem askorbinowym powoduje szybkie rozszerzenie obkurczonych naczyń i dotlenienie mózgu.
Więcej wody: Jak wynika z badań, migrena częściej dotyka osoby pijące mało wody, a dużo napojów z puszek czy słodzonych soków. Wypijaj minimum litr wody dziennie.