Jak zmniejszyć apetyt?
Nie możesz zapanować nad wilczym apetytem, zwłaszcza teraz, zimą, kiedy organizm domaga się dodatkowej porcji kalorii? Wypróbuj naturalne metody na jego poskromienie.
Jedz trzy posiłki i dwie przekąski dziennie w równych odstępach czasu. Unikniesz wahań poziomu cukru, które powodują wzrost apetytu. Ogranicz w diecie węglowodany proste: cukier, czekoladę, białe pieczywo, winogrona, ciastka - po nich głód szybko wraca.
Pół godziny przed każdym posiłkiem wypij szklankę schłodzonej wody, by zapełnić żołądek.
Jedz jabłka, pomidory, płatki ryżowe, jajka, owoce morza, orzechy brazylijskie. Zawierają dużo chromu, który ogranicza apetyt na słodycze.
Wilczy apetyt pomoże ci pokonać... masaż uszu. Chwyć dwoma palcami chrząstkę w górnej części małżowiny i uciskaj ją przez chwilę.
Morszczyn
Zawiera polisacharydy, które sprzyjają stopniowemu wchłanianiu węglowodanów do krwi, przez co regulują apetyt. Łyżeczkę suszonego morszczynu zalej szklanką gorącej wody. Pij raz dziennie przed dowolnym posiłkiem.
Inulina
Jest węglowodanem złożonym opornym na trawienie. Występuje m.in. w karczochach, szparagach, czosnku, bananach. Odnajdziesz ją też w suplementach wspomagających odchudzanie, gdzie pełni funkcję balastową, tzn. pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, daje szybko i na długo uczucie sytości.
Bratek
Przygotuj napar z mieszanki podbiału, bratka, kwiatu akacji w równych proporcjach. Łyżkę mieszanki zalej wrzątkiem, pozostaw pod przykryciem na 10 min, odcedź. Pij dwa razy dziennie przez miesiąc. Kuracja oczyszcza organizm z toksyn.
Jałowiec
Niektóre popularne przyprawy i zioła zmniejszają apetyt m.in. jałowiec, kolendra, kruszyna, pokrzywa. Łyżeczkę suszonych jagód jałowca rozdrobnij w moździerzu. Zalej filiżanką wrzątku, odstaw na 5 min. Pij napar trzy razy dziennie.
Świat i Ludzie 3/2011