Jaki miód wybrać?

Każdy jego gatunek to przede wszystkim źródło cukrów, które błyskawicznie trafiają do krwi, odżywiając cały organizm.

Medycyna naturalna zaleca miód przy różnych schorzeniach
Medycyna naturalna zaleca miód przy różnych schorzeniach123RF/PICSEL

To także wielowitaminowa pigułka, w której są witaminy C, A i z grupy B oraz ponad 30 składników mineralnych. Miód przechowywany w ciemnym, suchym i chłodnym pomieszczeniu zachowuje swe właściwości nawet przez trzy lata. Po 3-4 miesiącach od zebrania powinien się skrystalizować. Trzymany w lodówce przechodzi w formę stałą jeszcze szybciej.

Uwaga! Jeśli miód jest płynny dużo dłużej, może być zafałszowany.

Medycyna naturalna zaleca miód przy różnych schorzeniach. Każdy rodzaj: spadziowy, lipowy, akacjowy lub rzepakowy będzie dobry przy innej dolegliwości.

Spadziowy

Zawiera dużo składników mineralnych, w tym czterokrotnie więcej żelaza niż inne miody. Dzięki temu wzmacnia organizm. Warto go polecić rekonwalescentom, osobom cierpiącym na niedokrwistość oraz żyjącym w pośpiechu i stresie.

Lipowy

Ten rodzaj miodu, o lekko gorzkawym posmaku, to naturalny antybiotyk. Zawiera dużo inhibiny. Substancja ta działa bakteriobójczo, niszcząc zwłaszcza drobnoustroje, które atakują błony śluzowe nosa i gardła. Miód lipowy ma stwierdzone działanie przeciwgorączkowe oraz wykrztuśne. Jest szczególnie zalecany przy częstych infekcjach górnych dróg oddechowych.

Akacjowy

To najsłodszy ze wszystkich miodów, dlatego jest świetnym zamiennikiem cukru i słodyczy. Dobry dla niejadków, bo poprawia apetyt, a przy tym wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom i wzdęciom. Wskazany też dla osób aktywnych fizycznie, bo dostarcza energii potrzebnej do pracy mięśni.

Rzepakowy

Wzmacnia serce, zawiera bowiem acetylocholinę, potas i magnez, które wspomagają pracę tego organu. Ten gatunek miodu warto polecić szczególnie osobom zagrożonym chorobami serca i układu krążenia.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas