Jaki ser najzdrowszy?

Nie każdy apetycznie wyglądający ser jest nim naprawdę. A wybór jest ogromny! Na co powinnaś zwrócić uwagę?

Kupując ser, nie kieruj się jedynie jego wyglądem. Jeśli nie masz możliwości przeczytania etykiety, poproś o to ekspedientkę
Kupując ser, nie kieruj się jedynie jego wyglądem. Jeśli nie masz możliwości przeczytania etykiety, poproś o to ekspedientkę© Photogenica

Ile sera rzeczywiście jest w serze efektownie eksponowanym za sklepową ladą? Kupując, kieruj się wskazówkami naszych ekspertów. Pamiętaj, że nawet najświeższy i stuprocentowy ser nie dla każdego jest zdrowy.

Uwaga, produkt seropodobny!

Co naprawdę kryją sery light?

Gdy walczysz z cholesterolem

Dla alergików

Gdzie najwięcej wapnia? Jeśli grozi ci osteoporoza lub masz problemy z zębami, koniecznie jedz żółte sery. Tylko 4 plasterki wystarczą, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń. Najwięcej tego minerału zawierają sery najdłużej dojrzewające, z charakterystyczną woskową otoczką lub twardą skórką (np. parmezan, grana padano) - zjadaj łyżkę startego sera dziennie. Dobrym źródłem wapnia są również twarde sery kozie oraz typu greckiego (feta, sery bałkańskie). Najsłabiej przyswajamy wapń z serów twarogowych (im bardziej tłusty twaróg, tym mniej ma wapnia).

Więcej porad:

Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas