Reklama

Jaki ser najzdrowszy?

Nie każdy apetycznie wyglądający ser jest nim naprawdę. A wybór jest ogromny! Na co powinnaś zwrócić uwagę?

Ile sera rzeczywiście jest w serze efektownie eksponowanym za sklepową ladą? Kupując, kieruj się wskazówkami naszych ekspertów. Pamiętaj, że nawet najświeższy i stuprocentowy ser nie dla każdego jest zdrowy.

Uwaga, produkt seropodobny!

Wygląda tak samo jak sery żółte, gdy jednak czytasz etykietę, okazuje się, że zawiera substancje zagęszczające - lecytynę sojową, tłuszcz roślinny (najczęściej niezdrowy olej palmowy). Taki ser dostarcza mniej wapnia, jego wartość odżywcza jest więc znacznie niższa. Łatwo go rozpoznasz, bo cena nie przekracza zwykle 20 zł za 1 kg (dobry ser, w stu procentach wyprodukowany z mleka, kosztuje od 30 zł za 1 kg wzwyż). Na etykiecie, oprócz nazwy (np. śmietankowy typu ementaler, typu gouda), nie znajdziesz słowa "ser".

Co naprawdę kryją sery light?

Jeśli pragniesz utrzymać szczupłą sylwetkę albo postanowiłaś zrzucić parę kilo, ser o zawartości 15 proc. tłuszczu jest dla ciebie optymalny. Powinnaś jednak wiedzieć, że zwykle zamiast tłuszczu zwierzęcego ser light ma w składzie tłuszcze roślinne. Wniosek? To również produkt seropodobny. Zamiast serów o niskiej zawartości tłuszczu warto jeść twarde i twarogowe sery kozie, mające więcej białka (przyspiesza metabolizm, co sprzyja chudnięciu).

Gdy walczysz z cholesterolem

Unikaj serów twardych, zawierających ok. 50 proc. tłuszczu (parmezan, cheddar mają aż 65 proc.). Zrezygnuj też z tłustych serów topionych oraz twarogowych. Wybieraj białe chude sery i twarożek light. Raz na jakiś czas możesz zafundować sobie plaster fety, jednak tej o obniżonej zawartości tłuszczu (10 proc.). 

Dla alergików

Powinni unikać twardych serów żółtych, zawierających spore ilości histaminy wywołującej bóle głowy, świąd skóry, bóle brzucha, wzdęcia, obrzęk nosa czy problemy z zatokami. Zrezygnuj również z serów z pleśnią białą (np. camembert, brie) i kolorową (roquefort, gorgonzola). Mogą szczególnie silnie uczulać. Zwracaj uwagę na barwę sera - jeśli jest jaskrawo żółty, przypuszczalnie dodano do niego sztuczny barwnik, który też może wywoływać niepożądane reakcje. Alergikom zaleca się sery kozie - spośród wszystkich rodzajów najrzadziej uczulają.

Gdzie najwięcej wapnia? Jeśli grozi ci osteoporoza lub masz problemy z zębami, koniecznie jedz żółte sery. Tylko 4 plasterki wystarczą, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń. Najwięcej tego minerału zawierają sery najdłużej dojrzewające, z charakterystyczną woskową otoczką lub twardą skórką (np. parmezan, grana padano) - zjadaj łyżkę startego sera dziennie. Dobrym źródłem wapnia są również twarde sery kozie oraz typu greckiego (feta, sery bałkańskie). Najsłabiej przyswajamy wapń z serów twarogowych (im bardziej tłusty twaróg, tym mniej ma wapnia).

Reklama

Więcej porad:

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?


Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: ser
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy