Jaki ser najzdrowszy?
Nie każdy apetycznie wyglądający ser jest nim naprawdę. A wybór jest ogromny! Na co powinnaś zwrócić uwagę?
Ile sera rzeczywiście jest w serze efektownie eksponowanym za sklepową ladą? Kupując, kieruj się wskazówkami naszych ekspertów. Pamiętaj, że nawet najświeższy i stuprocentowy ser nie dla każdego jest zdrowy.
Uwaga, produkt seropodobny!
Co naprawdę kryją sery light?
Gdy walczysz z cholesterolem
Dla alergików
Gdzie najwięcej wapnia? Jeśli grozi ci osteoporoza lub masz problemy z zębami, koniecznie jedz żółte sery. Tylko 4 plasterki wystarczą, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń. Najwięcej tego minerału zawierają sery najdłużej dojrzewające, z charakterystyczną woskową otoczką lub twardą skórką (np. parmezan, grana padano) - zjadaj łyżkę startego sera dziennie. Dobrym źródłem wapnia są również twarde sery kozie oraz typu greckiego (feta, sery bałkańskie). Najsłabiej przyswajamy wapń z serów twarogowych (im bardziej tłusty twaróg, tym mniej ma wapnia).
Więcej porad: