Jakie ryby wybierać

​Latem częściej jemy ryby, zwłaszcza nad morzem nie możemy im się oprzeć. Ale trzeba wiedzieć, jakie gatunki wybrać, by nam nie szkodziły.

Jeśli masz ochotę na łososia, sprawdź, jakiej jest odmiany. Wybieraj dziką rybę, nie hodowlaną
Jeśli masz ochotę na łososia, sprawdź, jakiej jest odmiany. Wybieraj dziką rybę, nie hodowlaną123RF/PICSEL

Piramida Żywienia zaleca, by jeść ryby, zwłaszcza tłuste, 2-3 razy w tygodniu, bo zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią nas przed chorobami oraz dlatego, że są źródłem witaminy D. Z drugiej strony wciąż słyszymy, że ryby są zanieczyszczone, np. pasożytami czy rtęcią. Dlatego najlepiej jeść ryby morskie, niehodowlane.

Samo zdrowie

Najmniej szkodliwych substancji zawierają ryby z Pacyfiku i Oceanu Atlantyckiego oraz Morza Północnego.

Najmniej rtęci kumulują: śledzie, sardynki, mintaj, flądra, makrela.

Na te ryby uważaj

Hodowlana panga i tilapia. Obie są rybami słodkowodnymi, które mają mało wartości odżywczych, za to w ich mięsie jest sporo antybiotyków i hormonów.

Tuńczyk. W rybach tych wykrywa się duże stężenie metali ciężkich (ołów, kadm i rtęć). To dlatego, że tuńczyk rozmiary łowne osiąga dopiero w późnym wieku, a do tego czasu gromadzi w sobie sporo zanieczyszczeń. Dlatego powinny go unikać kobiety ciężarne i małe dzieci.

Ryba maślana. Nasz organizm prawie jej nie trawi. Często powoduje zatrucia pokarmowe, wymioty i bóle brzucha.

Kontrowersje wokół łososia. Najzdrowszy jest dziki i pochodzący z Alaski. Natomiast łososie hodowlane mają mało kwasów tłuszczowych omega-3. Im bardziej pomarańczowy łosoś, tym mniej zdrowy.

Ryby, które warto włączyć do swojej diety

Szprotki

Są cennym źródłem wapnia oraz witamin A i D, które ułatwiają jego przyswajanie. Można je zjadać w całości z ościami i kręgosłupem.

Śledzie

Zawierają tzw. kwas EPA, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. 

Dziki łosoś

Jest źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3, które redukują poziom tłuszczu we krwi oraz poprawiają funkcjonowanie serca. 

Dorsz atlantycki

Należy do chudych ryb i nadaje się dla osób, które walczą z nadwagą - gotowany na parze, a nie pieczony.  

Zobacz także:

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas