Jakie ryby wybierać
Latem częściej jemy ryby, zwłaszcza nad morzem nie możemy im się oprzeć. Ale trzeba wiedzieć, jakie gatunki wybrać, by nam nie szkodziły.

Piramida Żywienia zaleca, by jeść ryby, zwłaszcza tłuste, 2-3 razy w tygodniu, bo zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią nas przed chorobami oraz dlatego, że są źródłem witaminy D. Z drugiej strony wciąż słyszymy, że ryby są zanieczyszczone, np. pasożytami czy rtęcią. Dlatego najlepiej jeść ryby morskie, niehodowlane.
Samo zdrowie
Najmniej szkodliwych substancji zawierają ryby z Pacyfiku i Oceanu Atlantyckiego oraz Morza Północnego.
Najmniej rtęci kumulują: śledzie, sardynki, mintaj, flądra, makrela.
Na te ryby uważaj
Hodowlana panga i tilapia. Obie są rybami słodkowodnymi, które mają mało wartości odżywczych, za to w ich mięsie jest sporo antybiotyków i hormonów.
Tuńczyk. W rybach tych wykrywa się duże stężenie metali ciężkich (ołów, kadm i rtęć). To dlatego, że tuńczyk rozmiary łowne osiąga dopiero w późnym wieku, a do tego czasu gromadzi w sobie sporo zanieczyszczeń. Dlatego powinny go unikać kobiety ciężarne i małe dzieci.
Ryba maślana. Nasz organizm prawie jej nie trawi. Często powoduje zatrucia pokarmowe, wymioty i bóle brzucha.
Kontrowersje wokół łososia. Najzdrowszy jest dziki i pochodzący z Alaski. Natomiast łososie hodowlane mają mało kwasów tłuszczowych omega-3. Im bardziej pomarańczowy łosoś, tym mniej zdrowy.
Ryby, które warto włączyć do swojej diety
Szprotki
Są cennym źródłem wapnia oraz witamin A i D, które ułatwiają jego przyswajanie. Można je zjadać w całości z ościami i kręgosłupem.
Śledzie
Zawierają tzw. kwas EPA, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.
Dziki łosoś
Jest źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3, które redukują poziom tłuszczu we krwi oraz poprawiają funkcjonowanie serca.
Dorsz atlantycki
Należy do chudych ryb i nadaje się dla osób, które walczą z nadwagą - gotowany na parze, a nie pieczony.
Zobacz także: