Jarmuż i jego cenne właściwości
Jest nie tylko smaczny, ale uznawany za jedno z najzdrowszych warzyw świata. To jedna z najstarszych odmian kapusty, którą uprawiano już w starożytności.
Nadaje się na przekąskę, ale może też wystąpić jako główny bohater dania. Jarmuż jemy na surowo, gotujemy na parze, dusimy i robimy z niego pożywne koktajle. Ma wyrazisty, lekko gorzkawy smak. Jest popularny w kuchni holenderskiej, portugalskiej, brazylijskiej. Japończycy chętnie popijają zdrowy sok z jarmużu.
Tortille z jarmużem
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj rozgnieciony ząbek czosnku. Wrzuć umyty i grubo posiekany jarmuż i smaż, aż będzie miękki. Dodaj swój ulubiony ser: pokruszoną fetę, ser pleśniowy lub mozzarelę. Dołóż 2 łyżki jogurtu naturalnego, wymieszaj i smaż chwilę. Nakładaj 2 łyżki nadzienia na pełnoziarniste tortille, rozsmaruj i zwijaj.
Pesto z jarmużu
W blenderze umieść umyte liście jarmużu, ząbki czosnku, natkę, pestki słonecznika i starty parmezan. Dolej oliwę, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko zmiksuj. Świetnie smakuje z makaronem lub jako pasta do chleba.
W sałatce
Jabłko obierz, pokrój w drobną kostkę, wrzuć do miski i polej sokiem z cytryny. Upraż migdały, a gdy ostygną, posiekaj. Umyj i osusz jarmuż. Wykrój grube łodygi, a liście posiekaj na kawałki. W kubku połącz składniki sosu: miód albo syrop klonowy, musztardę, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Do miski z jabłkami dodaj migdały i liście jarmużu. Polej sosem i dokładnie wymieszaj. Pycha!
9/2016 Na Żywo