Jarzębina czerwona

Drzewa jarzębiny czerwonej zdobią parki wielkomiejskie, twórcy piszą na jej temat piosenki, ale czy wszyscy wiedzą o jej właściwościach leczniczych.

Możesz jeść tylko suszone. W przeciwnym razie się zatrujesz.
Możesz jeść tylko suszone. W przeciwnym razie się zatrujesz.123RF/PICSEL

Owoce jarzębiny do celów leczniczych zbiera się w sierpniu i wrześniu. Suszy w temperaturze 30 st. C. Podczas suszenia w owocach jarzębiny rozkłada się kwas parasorbinowy, który ma własności trujące, dlatego tak ważne jest, aby dzieci nie wkładały do ust surowych owoców. Po wysuszeniu owoce jarzębiny są wolne od tego kwasu, a więc bezpieczne, zawierają cukry, witaminę C.

Ususzone owoce można sproszkować i zażywać 2-3 razy dziennie łyżkę, popijając herbatą lub ciepłym mlekiem. Działaja moczopędnie, żółciopędnie, przeciwzapalnie, regulują czynności przewodu pokarmowego i wątroby.

Owoce jarzębiny wchodzą w skład mieszanek dostępnych w sklepach zielarskich, między innymi Pektosanu i Sklerosan.

Znając korzystne dla naszego organizmu właściwości owoców jarzębiny, możemy przystąpić do przygotowania powideł: Po wysmażeniu przetrzeć przez sito w celu oddzielenia pestek. Powidła z jarzębiny mają działanie ściągające, stosuje się je w biegunkach nawet pochodzenia bakteryjnego.

mw

Pytania do Joanny HorodyńskiejStyl.pl
MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas