Jedz ziemniaki na zdrowie!

article cover
123RF/PICSEL

Jedz ziemniaki na zdrowie!

Najlepiej jest obierać ziemniaki jak najcieniej, bo najwięcej cennych minerałów znajduje się właśnie pod skórką.
Najlepiej jest obierać ziemniaki jak najcieniej, bo najwięcej cennych minerałów znajduje się właśnie pod skórką. 123RF/PICSEL
Niewiele osób wie, że ziemniaki zawierają mnóstwo witaminy C i potasu, a także błonnik. W stu gramach mają jedynie około 77 kcal, więc bez obaw mogą je jeść osoby na diecie.
Niewiele osób wie, że ziemniaki zawierają mnóstwo witaminy C i potasu, a także błonnik. W stu gramach mają jedynie około 77 kcal, więc bez obaw mogą je jeść osoby na diecie. 123RF/PICSEL
Pieczone ziemniaki z dodatkiem przypraw to zdrowsza alternatywa dla fast fooda. Może nie jest to najbardziej dietetyczne danie, ale lepsze to, niż pierwsza lepsza przekąska z hipermarketu. Warto doprawić je rozmarynem i czosnkiem.
Pieczone ziemniaki z dodatkiem przypraw to zdrowsza alternatywa dla fast fooda. Może nie jest to najbardziej dietetyczne danie, ale lepsze to, niż pierwsza lepsza przekąska z hipermarketu. Warto doprawić je rozmarynem i czosnkiem. 123RF/PICSEL
Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do schabowego, pieczonego kurczaka czy innego mięsa. Są lekkostrawne i dostarczają mało kalorii. Jest jednak pewien haczyk. Aby nie tuczyły, należy unikać polewania ich obficie tłuszczem i różnego rodzaju sosami, bo to przez nie ziemniaki są mylnie uważane za winowajców przyrostu wagi.
Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do schabowego, pieczonego kurczaka czy innego mięsa. Są lekkostrawne i dostarczają mało kalorii. Jest jednak pewien haczyk. Aby nie tuczyły, należy unikać polewania ich obficie tłuszczem i różnego rodzaju sosami, bo to przez nie ziemniaki są mylnie uważane za winowajców przyrostu wagi. 123RF/PICSEL
Nie powinno się moczyć ich zbyt długo w wodzie, bo wtedy tracą swoje najcenniejsze właściwości. Najlepiej jest ugotować je w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
Nie powinno się moczyć ich zbyt długo w wodzie, bo wtedy tracą swoje najcenniejsze właściwości. Najlepiej jest ugotować je w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?