Jedzenie jak lekarstwo

Jeśli rozsądnie będziesz się odżywiać, będziesz zdrowsza
Jeśli rozsądnie będziesz się odżywiać, będziesz zdrowsza© Panthermedia

Co to jest żywność funkcjonalna?

  • Żywność funkcjonalna przyszła do nas z Japonii. 30 lat temu stworzono tam pierwszy prozdrowotny produkt żywieniowy. Był to hipoalergiczny ryż.
  • Za żywność funkcjonalną uznaje się takie jedzenie, które poza wartościami odżywczymi ma korzystny wpływ na zdrowie, zapobiega niektórym chorobom lub wspomaga ich leczenie. Przy czym jego działanie musi być udokumentowane. Oznacza to, że do żywności funkcjonalnej możemy zaliczyć zarówno jogurty probiotyczne, jajka wzbogacone w kwasy omega-3, jak i produkty specjalnie tworzone dla niemowląt lub przeznaczone dla osób chorych, np. diabetyków.
  • Jedzenie o prozdrowotnych właściwościach powinno być wytworzone z naturalnych składników. To nie wszystko. Jego smak, zapach czy wygląd nie powinny odbiegać od normalnych produktów tego typu. By zyskać miano żywności funkcjonalnej, produkt musi być przeznaczony do spożycia jako część codziennego menu. Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej za żywność funkcjonalną można też uznać takie produkty, które mają obniżoną wartość energetyczną.

Pamiętaj - wzbogacona nie znaczy funkcjonalna

  • Na pewno przeglądając sklepowe półki znalazłaś wzbogacony sok czy mąkę. Jednak wbrew pozorom te produkty nie należą do żywności funkcjonalnej. Dlaczego? Bo bowiem dodano do nich witaminy, które zostały zniszczone w czasie ich wytwarzania.
  • I tak mleko wzbogaca się o witaminy A i D, których ubywa w czasie odtłuszczania. Całą gamę witamin dodaje się do soków, które przeszły pasteryzację. Natomiast mąkę suplementuje się witaminami z grupy B i kwasem foliowym, które utracono w procesie obróbki ziarna. Tak więc zasadniczo chodzi tu o wyrównanie strat tak, by produkt miał pożądane wartości odżywcze.

Chcesz się zdrowo odżywiać - czytaj etykiety

  • Coraz więcej produktów spożywczych reklamowanych jest jako żywność funkcjonalna. Jednak zaledwie 7 proc. z nich zasługuje na to miano. Dzieje się tak dlatego, że w Polsce wciąż brakuje odpowiednich przepisów ustalających precyzyjnie zasady oznakowania żywności funkcjonalnej oraz wymaganej zawartości bioczynników w produkcie.
  • Jak w takim razie znaleźć prawdziwą żywność funkcjonalną na sklepowej półce? Musisz uważnie czytać informacje zamieszczone przez producentów. Znajdziesz tam informacje o tym, ile bioaktywnych substancji znajduje się w produkcie w stosunku do wskazanego dziennego spożycia GDA (skrót od angielskiego terminu Guideline Daily Amounts). Na etykiecie powinny się znaleźć również informacje dla kogo żywność jest przeznaczona, jakie są lecznicze efekty jej działania (np. zapobiega osteoporozie, wzmacnia odporność) oraz jak często należy ją spożywać. Największym zaufaniem obdarzaj te produkty, które mogą pochwalić się certyfikatami potwierdzającymi ich leczniczą moc.

Żywność funkcjonalna

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?