Kalafior na problemy z wątrobą

Warzywo to zawiera indol. Zdaniem naukowców związek ten wspomaga leczenie niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Wzbogać więc menu o kalafiorowe dania.

 Najwięcej składników odżywczych zachowasz, jedząc to warzywo na surowo
Najwięcej składników odżywczych zachowasz, jedząc to warzywo na surowo123RF/PICSEL

Działanie

Kalafior, oprócz korzystnego wpływu na wątrobę, ma też udowodnione działanie antynowotworowe. Zapobiega m.in. rakowi prostaty i pęcherza. Związki zawarte w tym warzywie niszczą też Helicobacter pylori - bakterie, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów. Warzywo to zalecane jest także w diecie osób zmagających się z reumatoidalnym zapaleniem stawów. 

Ważne! Indol występujący w kalafiorze znajduje się też w kapuście, jarmużu i brukselce. Podobno jest nie mniej skuteczny niż sylimarol. Najwięcej składników odżywczych zachowasz, jedząc to warzywo na surowo.

Składniki

1/4 kalafiora, marchewka, 2 łyżki jogurtu naturalnego, pół łyżeczki musztardy, świeży koperek, sól, pieprz.

Przygotowanie

Kalafiora umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obraną marchewkę także zetrzyj na tarce. Jogurt wymieszaj z musztardą. Umyj i posiekaj koperek. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Jak przyrządzić pieczonego kalafiora?Interia Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas