Kalarepa: Jedz na zdrowie
Choć jasnozielone bulwy kalarepy są powszechnie dostępne na straganach i w większości sklepów spożywczych, wciąż nie podbiły serc Polaków. Mimo licznych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych, kalarepa pozostaje trochę w cieniu innych warzyw.
Warto zwrócić na nią uwagę, również po to, by urozmaicić menu. Plastry świeżej kalarepy to świetny dodatek do kanapek. Pokrojona w kostkę lub półksiężyce sprawdzi się w sałatkach i surówkach. Niezwykle cenne są również jej liście, a kolejnym atutem relatywnie niska cena. Nie zastanawiaj się, tylko dopisz kalarepę do listy zakupów. To się opłaca.
Kalarepa zgrabnie łączy wszystkie cechy produktu, który powinien znaleźć się w diecie odchudzającej. Redukcja kaloryczności nie może iść w parze ze zmniejszaniem ilości niezbędnych dla zdrowia wartości odżywczych. Dlatego w trakcie pracy nad korektą sylwetki szczególnie ważne jest sięganie po produkty niskokaloryczne i jednocześnie bogate w składniki odżywcze. Kalarepa doskonale spełnia te warunki.
Obok pokaźnych dawek witaminy C i tych z grupy B, a także składników mineralnych, na czele z potasem, wapniem, żelazem i magnezem, kalarepa jest źródłem błonnika pokarmowego. Ta substancja balastowa nie tylko znosi zaparcia i pobudza senny metabolizm. Spowalniając wchłanianie węglowodanów, błonnik reguluje poziom cukru we krwi. Ma też korzystny wpływ na gospodarkę lipidową. Wypełniając żołądek zapobiega zjadaniu zbyt dużych porcji i utrwala uczucie sytości. Kalarepa jest dobrym wyborem nie tylko w diecie odchudzającej, ale też cukrzycowej. Oraz w profilaktyce miażdżycy.
Zielona to niejedyna wersja kalarepy. Choć zdecydowanie rzadziej, warzywo występuje również w odcieniach fioletu. Główną część jadalną rośliny stanowi jej, kształtem zbliżona do elipsy, bulwa. Po zdjęciu delikatnej, lekko aksamitnej skórki, natrafimy na chrupiący i wielowymiarowy w smaku miąższ. Pobrzmiewają w nim słodkie nutu i posmak surowej kapusty. Nie bez powodu. Wszak kalarepa należy do rodziny kapustowatych i nie jest pozbawiona ich właściwości leczniczych. Zawiera liczne związki o działaniu przeciwnowotworowym. Mowa o wspomnianym już silnym przeciwutleniaczu (w postaci witaminy C), a także sulforafanie i izotiocyjaninach.
Obecności wielu składników odżywczych kalarepa zawdzięcza szereg właściwości zdrowotnych. Wymieńmy najważniejsze:
- dzięki witaminom z grupy B, wzmacnia system nerwowy i pomaga radzić sobie ze stresem,
- ma korzystny wpływ na pracę mózgu i zdolności poznawcze, takie jak myślenie, zapamiętywanie i koncentracja,
- chroni przed anemią i chorobą niedokrwienną serca,
- sprzyja normalizacji ciśnienia tętniczego krwi,
- wzmacnia komórki skóry i przyspiesza proces gojenia ran,
- poprawia pracę systemu immunologicznego,
- usprawnia metabolizm tłuszczów,
- chroni i wzmacnia oczy zarówno przed szkodliwym promieniowaniem, jak i działaniem wolnych rodników,
- sprzyja równowadze kwasowo-zasadowej, ma też korzystny wpływ na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, a to punkty wyjściowe do zdrowia w każdym aspekcie,
- jest źródłem chlorofilu, sprzyja więc dotlenianiu i odtruwaniu komórek całego organizmu.
Ewa Koza, mamsmak.com
***
Zobacz również:
Kalarepa: Dlaczego warto ją jeść?