Kalarepa nie dla osób z chorą tarczycą?
"Niedawno zjadłam kalarepę i stała mi ona w żołądku kilka dni. Czy to prawda, że nie powinny jej jeść osoby z chorobami tarczycy?", pyta pani Iwona z Białegostoku. Na pytanie czytelniczki odpowiada ekspert, dr Elżbieta Sandzewicz.
Choć kalarepa jest jednym z najzdrowszych warzyw, nie każdy może włączyć ją do swojej diety.
Rzeczywiście spożywanie jej w nadmiarze jest niewskazane w niedoczynności tarczycy. Warzywo to zawiera związki działające wolotwórczo, a to może pogarszać samopoczucie. Poza tym kalarepa zawiera dużo błonnika i włókien, co u osób szczególnie wrażliwych może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego - na przykład wzdęcia lub zaparcia.
Jeżeli nie można jeść jej na surowo, proszę ugotować ją na parze. To sprawi, że będzie lżej strawna.