Kalarepa wzmacnia odporność
Warzywo to korzystnie wpływa na układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, zwłaszcza piersi.
Dzięki dużej zawartości żelaza i wapnia ochroni nas też przed nadciśnieniem tętniczym i obniży poziom złego cholesterolu we krwi. Wzmocni też włosy, skórę i paznokcie.
Warzywo to jest niskokaloryczne i pełne błonnika, pomaga więc w odchudzaniu i leczy z zaparć. Kalarepa nie jest za bardzo wskazana tylko osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy, gdyż tak jak inne rośliny kapustne (kapusta, kalafior, brokuł, jarmuż) ma właściwości wolotwórcze.
Ostrożnie do jedzenia surowej kalarepy powinny też podchodzić osoby cierpiące na wzdęcia. Jej bulwy zawierają bowiem substancje, które nie są trawione w przewodzie pokarmowym. Najwięcej cennych właściwości znajduje się w liściach kalarepy, które możemy dodawać do sałatek, zup oraz zrobić z nich pesto.
Składniki
Kalarepę, ogórek i rzodkiewkę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Liście kalarepy potnij na paski. Oliwę połącz z miodem i octem balsamicznym. Warzywa wymieszaj w salaterce i polej sosem.