Kasze: Nie każda jest bezglutenowa

article cover
123RF/PICSEL

Kasze: Nie każda jest bezglutenowa

Kasza gryczana - ma niski indeks glikemiczny i łatwo przyswajalne białko. Znajdziemy w niej aminokwasy i pakiet witamin z grupy B. Dzięki zawartości jodu wspomaga tarczycę, a witaminy - E, K, oraz składniki mineralne m.in. - wapń, fosfor, magnez, cynk i żelazo – stawiają kaszę gryczaną na straży naszego systemu immunologicznego.
Kasza gryczana - ma niski indeks glikemiczny i łatwo przyswajalne białko. Znajdziemy w niej aminokwasy i pakiet witamin z grupy B. Dzięki zawartości jodu wspomaga tarczycę, a witaminy - E, K, oraz składniki mineralne m.in. - wapń, fosfor, magnez, cynk i żelazo – stawiają kaszę gryczaną na straży naszego systemu immunologicznego. 123RF/PICSEL
Kuskus – zawiera gluten, gdyż jest pozyskiwany z pszenicy. Ma niedużą ilość błonnika za to jest lekkostrawny, może więc być serwowany osobom z wrażliwym przewodem pokarmowym.
Kuskus – zawiera gluten, gdyż jest pozyskiwany z pszenicy. Ma niedużą ilość błonnika za to jest lekkostrawny, może więc być serwowany osobom z wrażliwym przewodem pokarmowym. 123RF/PICSEL
Kasza jęczmienna – bez niej krupnik nie jest krupnikiem. Jak sama nazwa wskazuje pozyskiwana jest z jęczmienia, który należy do zbóż. Do drugiego dania częściej serwuje się jej grubszą odmianę – pęczak. Kasza pęczak, dzięki małemu stopniu przetworzenia, zawiera sporo błonnika i cenne białko, a także potas, magnez i fosfor.
Kasza jęczmienna – bez niej krupnik nie jest krupnikiem. Jak sama nazwa wskazuje pozyskiwana jest z jęczmienia, który należy do zbóż. Do drugiego dania częściej serwuje się jej grubszą odmianę – pęczak. Kasza pęczak, dzięki małemu stopniu przetworzenia, zawiera sporo błonnika i cenne białko, a także potas, magnez i fosfor. 123RF/PICSEL
Kasza jaglana – jest niezwykle cenna odżywczo, ze względu ma dużą ilość witamin z grupy B, a także zawartość żelaza i miedzi. Zawiera mało skrobi za to dużo białka, nic tylko korzystać z jej prozdrowotnych atutów. Jest bezglutenowa.
Kasza jaglana – jest niezwykle cenna odżywczo, ze względu ma dużą ilość witamin z grupy B, a także zawartość żelaza i miedzi. Zawiera mało skrobi za to dużo białka, nic tylko korzystać z jej prozdrowotnych atutów. Jest bezglutenowa. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?