Kawa działa przeciwcukrzycowo

Choć raz się słyszy, że kawa nie jest aż tak zdrowa, a innym razem, że jednak jest, oto najnowsze dane z Instytu Żywności i Żywienia, który ten aromatyczny napój umieścił w Piramidzie Zdrowego Żywienia dla osób dorosłych. I nikt z nas już nie będzie miał wątpliwości.

Sprawdź, kto i dlaczego powinien pić tylko parzoną kawę.
Sprawdź, kto i dlaczego powinien pić tylko parzoną kawę.123RF/PICSEL

Kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 nawet u osób z otyłością. poprawia metabolizm glukozy zmniejsza oporność na insulinę. Zdaniem naukowców, jeśli osoby otyłe piją regularnie kawę (2-4 filiżanki dziennie), mają mniejsze szanse zachorowania na cukrzycę typu 2, niż osoby z nadwagą, które sięgają po kawę sporadycznie lub w ogóle jej nie piją.

Korzystne działanie kawy wynika z zawartości w niej polifenoli, które mają właściwości przeciwzapalne. Ale uwaga! Zawartość przyswajalnych polifenoli obniża w kawie dodatek mleka, z powodu wiązania tych związków przez białka oraz cukru czy śmietanki.

Najbardziej zalecana jest kawa parzona przy użyciu filtrów, które utrudniają przechodzenie do naparu niezdrowych frakcji tłuszczowych.

Zobacz również:

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas