Kiś na zdrowie!

Szczególnie teraz warto zadbać o odporność. Pomogą probiotyki!

Kiszone ogórki smakują wspaniale, ale spróbuj też innych warzyw
Kiszone ogórki smakują wspaniale, ale spróbuj też innych warzyw©123RF/PICSEL

Aby zwiększyć odporność, należy przede wszystkim unikać tego, co ją osłabia, czyli cukru, białej mąki, tłuszczów nasyconych i przetworzonej żywności.

Ale równie ważne jest, by zadbać o przyjazne nam bakterie żyjące w jelitach. Bronią nas one przed wirusami i grzybami.

Bezcenne dla mikroflory są probiotyki - znajdziesz je w jogurtach i kiszonkach. Te ostatnie zawierają także bardzo dużo witaminy C, która ma ogromny wpływ na odporność.

Kisić można nie tylko kapustę czy ogórki, ale też cebulę, czosnek, marchewki, brokuły i wiele innych warzyw, np. buraki.

Wystarczy je pokroić, dodać czosnek, zalać wszystko przegotowaną ostudzoną i osoloną wodą i odstawić na 3-4 dni. Zakwas z buraków to prawdziwa kopalnia witamin i soli mineralnych. Najlepiej pić szklankę codziennie.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas