Kiś na zdrowie!
Szczególnie teraz warto zadbać o odporność. Pomogą probiotyki!
Aby zwiększyć odporność, należy przede wszystkim unikać tego, co ją osłabia, czyli cukru, białej mąki, tłuszczów nasyconych i przetworzonej żywności.
Ale równie ważne jest, by zadbać o przyjazne nam bakterie żyjące w jelitach. Bronią nas one przed wirusami i grzybami.
Bezcenne dla mikroflory są probiotyki - znajdziesz je w jogurtach i kiszonkach. Te ostatnie zawierają także bardzo dużo witaminy C, która ma ogromny wpływ na odporność.
Kisić można nie tylko kapustę czy ogórki, ale też cebulę, czosnek, marchewki, brokuły i wiele innych warzyw, np. buraki.
Wystarczy je pokroić, dodać czosnek, zalać wszystko przegotowaną ostudzoną i osoloną wodą i odstawić na 3-4 dni. Zakwas z buraków to prawdziwa kopalnia witamin i soli mineralnych. Najlepiej pić szklankę codziennie.
Zobacz także: