Kiszonki - dla smaku i dla zdrowia

article cover
123RF/PICSEL

Kiszonki - dla smaku i dla zdrowia

Choć kiszonki od wieków królują na polskich stołach, w ostatnim czasie lista ich rodzajów znacznie się wydłużyła. Przygotowujemy i chrupiemy nie tylko kiszone ogórki, czy kapustę, ale również buraki, kalafiory, marchewki, a nawet fasolkę szparagową. Nic dziwnego – kiszonki to nie tylko doskonały smak, ale również prawdziwa skarbnica zdrowia.
Choć kiszonki od wieków królują na polskich stołach, w ostatnim czasie lista ich rodzajów znacznie się wydłużyła. Przygotowujemy i chrupiemy nie tylko kiszone ogórki, czy kapustę, ale również buraki, kalafiory, marchewki, a nawet fasolkę szparagową. Nic dziwnego – kiszonki to nie tylko doskonały smak, ale również prawdziwa skarbnica zdrowia. 123RF/PICSEL
Spożywane regularnie, mogą mieć zbawienny wpływ na organizm. Po pierwsze – wspomagają odporność. Po drugie – przyspieszają trawienie, podkręcają metabolizm i pomagają usunąć złogi, zalegające w jelitach. Po trzecie - zawierają witaminy A, E, C, K, żelazo, magnez, wapń, fosfor i potas. A do tego wspomagają odchudzanie. Czego chcieć więcej? Swoją popularność kiszonki zawdzięczają też łatwości przygotowania. Do ich sporządzenia wystarczy zalewa, wykonana z wrzątku i soli oraz kilka dodatków: koper, czosnek, chrzan i ziele angielskie.
Spożywane regularnie, mogą mieć zbawienny wpływ na organizm. Po pierwsze – wspomagają odporność. Po drugie – przyspieszają trawienie, podkręcają metabolizm i pomagają usunąć złogi, zalegające w jelitach. Po trzecie - zawierają witaminy A, E, C, K, żelazo, magnez, wapń, fosfor i potas. A do tego wspomagają odchudzanie. Czego chcieć więcej? Swoją popularność kiszonki zawdzięczają też łatwości przygotowania. Do ich sporządzenia wystarczy zalewa, wykonana z wrzątku i soli oraz kilka dodatków: koper, czosnek, chrzan i ziele angielskie. 123RF/PICSEL
Jednak, choć słowo „dodatek” brzmi niepozornie, to właśnie w tych ostatnich kryje się sekret udanych kiszonek. Każdy mistrz i mistrzyni kuchni ma swoje sprawdzone przepisy, jednak do najpopularniejszych dodatków należą: Do ogórków - czosnek, koper, chrzan, liście laurowe i ziele angielskie. Do buraków - cebula i liście laurowe. Do papryki - czosnek, liście laurowe, koper i ziele angielskie. Do rzodkiewki – czosnek, chrzan, ziele angielskie Do pomidorów - czosnek, chrzan, liście laurowe, koper
Jednak, choć słowo „dodatek” brzmi niepozornie, to właśnie w tych ostatnich kryje się sekret udanych kiszonek. Każdy mistrz i mistrzyni kuchni ma swoje sprawdzone przepisy, jednak do najpopularniejszych dodatków należą: Do ogórków - czosnek, koper, chrzan, liście laurowe i ziele angielskie. Do buraków - cebula i liście laurowe. Do papryki - czosnek, liście laurowe, koper i ziele angielskie. Do rzodkiewki – czosnek, chrzan, ziele angielskie Do pomidorów - czosnek, chrzan, liście laurowe, koper 123RF/PICSEL
Oprócz smaku w kiszonkach liczy się też jędrność warzyw. Aby ogórki były chrupiące, do każdego słoika należy dodać liść wiśni lub porzeczki. Warto też przed kiszeniem zamoczyć warzywa na kilka godzin w wodzie.
Oprócz smaku w kiszonkach liczy się też jędrność warzyw. Aby ogórki były chrupiące, do każdego słoika należy dodać liść wiśni lub porzeczki. Warto też przed kiszeniem zamoczyć warzywa na kilka godzin w wodzie. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?