Kiszonki, które wspomagają pracę jelit

Kisić można nie tylko ogórki czy kapustę. Także fasolkę szparagową lub marchewkę. Jedynie kiszonki, bogate w bakterie fermentacyjne, trawią błonnik.

Dwa tygodnie wystarczą, aby przygotować kiszonkę
Dwa tygodnie wystarczą, aby przygotować kiszonkę123RF/PICSEL

Składniki

kiszoną fasolkę

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 ziarenek pieprzu
  • solanka (łyżka soli na litr wody)

Przygotowanie

Umieść fasolkę i pozostałe składniki w czystym słoiku. W osobnym naczyniu rozpuść sól i wodę, następnie tą mieszaniną zalej fasolkę.

Zamknij słoik i pozostaw w ciepłym miejscu na dwa tygodnie. W międzyczasie usuwaj z powierzchni wszelakie naloty za pomocą drewnianej łyżki, po czym przenieś fasolkę do piwnicy.

Kiszona marchewka jest słodka i delikatna
Kiszona marchewka jest słodka i delikatna123RF/PICSEL

Składniki

kiszoną marchewkę

  • 2 duże marchwie obrane i pokrojone w paseczki
  • laskę cynamonu
  • 3 goździki
  • 1,5 cm świeżego korzenia imbiru
  • solanka (łyżka soli na litr wody)

Przygotowanie:

Umieść wszystko w czystym, suchym słoiku, zakręć i przenieś do piwnicy. 

Zobacz także:

Katarzyna Popowska planuje wydanie płyty Styl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas