Kiszonki, które wspomagają pracę jelit

Kisić można nie tylko ogórki czy kapustę. Także fasolkę szparagową lub marchewkę. Jedynie kiszonki, bogate w bakterie fermentacyjne, trawią błonnik.

Dwa tygodnie wystarczą, aby przygotować kiszonkę
Dwa tygodnie wystarczą, aby przygotować kiszonkę123RF/PICSEL

Przygotowanie

Umieść fasolkę i pozostałe składniki w czystym słoiku. W osobnym naczyniu rozpuść sól i wodę, następnie tą mieszaniną zalej fasolkę.

Zamknij słoik i pozostaw w ciepłym miejscu na dwa tygodnie. W międzyczasie usuwaj z powierzchni wszelakie naloty za pomocą drewnianej łyżki, po czym przenieś fasolkę do piwnicy.

Kiszona marchewka jest słodka i delikatna
Kiszona marchewka jest słodka i delikatna123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Umieść wszystko w czystym, suchym słoiku, zakręć i przenieś do piwnicy. 

Zobacz także:

Katarzyna Popowska planuje wydanie płyty Styl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas