Kiszonki, które wspomagają pracę jelit
Kisić można nie tylko ogórki czy kapustę. Także fasolkę szparagową lub marchewkę. Jedynie kiszonki, bogate w bakterie fermentacyjne, trawią błonnik.

Składniki
kiszoną fasolkę
- 500 g fasolki szparagowej
- 4 ząbki czosnku
- 8 ziarenek pieprzu
- solanka (łyżka soli na litr wody)
Przygotowanie
Umieść fasolkę i pozostałe składniki w czystym słoiku. W osobnym naczyniu rozpuść sól i wodę, następnie tą mieszaniną zalej fasolkę.
Zamknij słoik i pozostaw w ciepłym miejscu na dwa tygodnie. W międzyczasie usuwaj z powierzchni wszelakie naloty za pomocą drewnianej łyżki, po czym przenieś fasolkę do piwnicy.

Składniki
kiszoną marchewkę
- 2 duże marchwie obrane i pokrojone w paseczki
- laskę cynamonu
- 3 goździki
- 1,5 cm świeżego korzenia imbiru
- solanka (łyżka soli na litr wody)
Przygotowanie:
Umieść wszystko w czystym, suchym słoiku, zakręć i przenieś do piwnicy.
Zobacz także: