Kopytnik nie tylko na kaszel palacza

Roślina ta (tylko kłącze i korzenie, bo liście są trujące!) działa wykrztuśnie i moczopędnie.

Nalewka z kopytnika skutecznie obrzydza smak alkoholu
Nalewka z kopytnika skutecznie obrzydza smak alkoholu123RF/PICSEL

Napar stosuje się w schorzeniach górnych dróg oddechowych (w zapaleniach oskrzeli i płuc) oraz przy infekcjach dróg moczowych. Poleca się ją przy tzw. kaszlu palacza, gdyż pomaga w odkrztuszaniu. Roślina ta nazywana jest też polską wymiotnicą, ponieważ w większych ilościach może spowodować silne wymioty i biegunkę. Pomocna jest w leczeniu alkoholizmu. Nalewka z kopytnika skutecznie obrzydza smak alkoholu.

Jak przygotować napar? Łyżeczkę suszonego albo sproszkowanego ziela zalej szklanką wrzątku. Zostaw pod przykryciem na 20 minut. Przecedź. Pij 3 razy dziennie po kieliszku.

Jak przygotować nalewkę? 5 łyżek ziela zalej 1/2 litra wódki. Odstaw na 10 dni często wstrząsając. Po tym czasie przefiltruj, zlej do butelki i zakorkuj.

Grażyna Wolszczak o współczesnych kobietachStyl TV
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas