Kozieradka. Warto ją docenić
Przyprawia się nią sosy, sałatki, dodaje do humusu, mięs i serów. Kozieradka ma też właściwości lecznicze. Na co pomaga?
Kozieradka łagodzi wrzody żołądka, obniża poziom cukru we krwi, chroni komórki wątroby, likwiduje wzdęcia i zaparcia, działa antymiażdżycowo, hamuje rozwój komórek nowotworowych jelita grubego. Działa też antybiotyczne: zwalcza stany zapalne skóry i owrzodzenia.
Jak stosować?
Z nasion kozieradki przygotujesz kleik, napar, odwar
Odwar z nasion kozieradki (trzy łyżki mielonych nasion zalej 150 ml wody, gotuj dziesięć min i odstaw do ostygnięcia; wcieraj we włosy przez dwa tygodnie) zapobiega wypadaniu włosów i stymuluje wzrost nowych.
Ciepły kleik z nasion kozieradki
Leczy stany zapalne skóry, czyraki, ropnie i owrzodzenia (łyżkę całych nasion zalej dwoma łyżkami wrzątku, odczekaj 10-15 min, przełóż na gazę i przykładaj do skóry).
Kozieradka może zakłócić działanie leków, np. przeciwzakrzepowych, dlatego zasięgnij opinii lekarza, jeśli na stałe przyjmujesz leki.
Zobacz także: