Krem z daktyli do chleba

​Choć owoce te zawiera cukry, to są one lekkostrawne i szybko dodają energii. Krem świetnie smakuje z pieczywem, naleśnikami, jogurtem lub owocami.

Z powodzeniem zastąpi znane ci smarowidła
Z powodzeniem zastąpi znane ci smarowidła123RF/PICSEL

Działanie

Krem z daktyli to również doskonała przekąska dla dorosłych, ponieważ owoce te mają sporo walorów leczniczych. Dzięki zawartości antyoksydantów wzmacniają odporność organizmu i chronią przed wysokim cholesterolem, zapobiegając miażdżycy. Zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej, nadciśnienia, zawału serca czy udaru mózgu. Działają też przeciwzakrzepowo. Dzięki sporej ilości wapnia, zapobiegają osteoporozie i łagodzą dolegliwości związane z menopauzą.

Usuń z daktyli pestki. Włóż owoce do miski i zalej wrzątkiem tak, aby wszystkie były pod wodą. Przykryj i zostaw na około godzinę. Sezam podpraż na patelni, aż zmieni kolor na złocisty i zmiel w młynku do kawy. Daktyle odsącz, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. Gotowy krem daktylowy przełóż do małych słoiczków - zazwyczaj mieści się w dwóch. Możesz ją trzymać w lodówce, ale nie dłużej niż tydzień. Najlepiej jeść łyżkę dziennie.

Zobacz także:

Pszczele azyleStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas