Krem z daktyli do chleba
Choć owoce te zawiera cukry, to są one lekkostrawne i szybko dodają energii. Krem świetnie smakuje z pieczywem, naleśnikami, jogurtem lub owocami.

Działanie
Krem z daktyli to również doskonała przekąska dla dorosłych, ponieważ owoce te mają sporo walorów leczniczych. Dzięki zawartości antyoksydantów wzmacniają odporność organizmu i chronią przed wysokim cholesterolem, zapobiegając miażdżycy. Zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej, nadciśnienia, zawału serca czy udaru mózgu. Działają też przeciwzakrzepowo. Dzięki sporej ilości wapnia, zapobiegają osteoporozie i łagodzą dolegliwości związane z menopauzą.
Składniki
- 350 suszonych daktyli
- 3 kopiaste łyżki kakao
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki sezamu
- szczypta soli i cynamonu
Usuń z daktyli pestki. Włóż owoce do miski i zalej wrzątkiem tak, aby wszystkie były pod wodą. Przykryj i zostaw na około godzinę. Sezam podpraż na patelni, aż zmieni kolor na złocisty i zmiel w młynku do kawy. Daktyle odsącz, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. Gotowy krem daktylowy przełóż do małych słoiczków - zazwyczaj mieści się w dwóch. Możesz ją trzymać w lodówce, ale nie dłużej niż tydzień. Najlepiej jeść łyżkę dziennie.
Zobacz także: