Krwawnik dobry na trawienie
Ta cenna roślina rośnie zazwyczaj na suchych łąkach. Ma białe lub różowe kwiaty, gorzki smak, ale przyjemny, aromatyczny zapach. Wykorzystuje się i ziele, i kwiaty.
Lecznicze działanie zawdzięcza olejkowi lotnemu i aktywnym substancjom: azulenowi, cholinie, garbnikom, solom mineralnym. Hamuje krwawienia skóry i błony śluzowej m.in. układu pokarmowego. Ale nie tylko.
Pobudza też wątrobę i woreczek żółciowy i ułatwia trawienie. Zmniejsza stany zapalne w chorobie wrzodowej, skurcze i bóle brzucha, a także zwalcza bakterie. Wspiera leczenie owrzodzeń żołądka i jelit (zwłaszcza grubego), bo rozkurcza znajdujące się tam mięśnie gładkie. Pomaga na zaparcia i wzdęcia.
Napar do picia
Łyżkę ziela krwawnika zalej szklanką wrzątku. Po 20 minutach przecedź. Pij dwa razy dziennie po pół szklanki.
Sok z ziela
Świeże ziele krwawnika albo same liście umyj i zmiksuj. Następnie przeciśnij przez gazę. Sok przechowuj w lodówce i staraj się go zużyć w ciągu trzech dni. Pij go 2-4 razy dziennie przed posiłkami po dwie łyżeczki (10-15 ml).
Zobacz także: