Reklama

Krwawnik dobry na trawienie

Ta cenna roślina rośnie zazwyczaj na suchych łąkach. Ma białe lub różowe kwiaty, gorzki smak, ale przyjemny, aromatyczny zapach. Wykorzystuje się i ziele, i kwiaty.

Lecznicze działanie zawdzięcza olejkowi lotnemu i aktywnym substancjom: azulenowi, cholinie, garbnikom, solom mineralnym. Hamuje krwawienia skóry i błony śluzowej m.in. układu pokarmowego. Ale nie tylko. 

Pobudza też wątrobę i woreczek żółciowy i ułatwia trawienie. Zmniejsza stany zapalne w chorobie wrzodowej, skurcze i bóle brzucha, a także zwalcza bakterie. Wspiera leczenie owrzodzeń żołądka i jelit (zwłaszcza grubego), bo rozkurcza znajdujące się tam mięśnie gładkie. Pomaga na zaparcia i wzdęcia. 

Napar do picia 

Reklama

Łyżkę ziela krwawnika zalej szklanką wrzątku. Po 20 minutach przecedź. Pij dwa razy dziennie po pół szklanki. 

Sok z ziela 

Świeże ziele krwawnika albo same liście umyj i zmiksuj. Następnie przeciśnij przez gazę. Sok przechowuj w lodówce i staraj się go zużyć w ciągu trzech dni. Pij go 2-4 razy dziennie przed posiłkami po dwie łyżeczki (10-15 ml). 

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama