Który miód jest najlepszy?
Miody od stuleci są wykorzystywane jako pożywienie, lekarstwo, kosmetyk. Dobrze więc wiedzieć, jaki rodzaj miodu warto wybrać.
Spadziowy
Powstaje z wydzieliny (spadzi) mszyc, żywiących się sokami z łyka roślin. W Polsce najpopularniejszy jest miód ze spadzi ze świerku, jodły i sosny. Działa wykrztuśnie.
Lipowy
Wyróżnia się silnym aromatem przypominającym woń kwiatów lipy, ma słodki, a jednocześnie dosyć pikantny, lekko gorzkawy smak. Stosowany w infekcjach wirusowych, takich jak przeziębienie, a także przy anginach i zapaleniu zatok.
Nawłociowy
Pojawił się w polskich pasiekach stosunkowo niedawno. Jest jasnożółty. Ma charakterystyczny, kwaskowaty posmak. Zawiera dużo rutyny i kwercetyny, które wzmacniają naczynia krwionośne i wspomagają krążenie. Polecany jest osobom z nadciśnieniem.
Gryczany
Ma barwę ciemnoherbacianą do brunatnej. W smaku jest słodki, ostry, lekko piekący. Stosowany jest w zapobieganiu i leczeniu schorzeń układu krążenia.
Mniszkowy
Jest bardzo trudno dostępny, dlatego drogi. Ma słodki, mdły smak. Wspomaga układ trawienny, wątrobę oraz żołądek.
Akacjowy
Jest najsłodszy ze wszystkich polskich miodów. Polecany jest podczas wytężonej pracy umysłowej oraz przy osłabieniu fizycznym.
Manuka
Jest ostry w smaku i ma charakterystyczny intensywny zapach. Reguluje trawienie i wzmacnia.
Ziołomiody
Surowca do ich produkcji dostarcza człowiek. Przygotowuje specjalną pożywkę, np. syrop aroniowy, który pszczoły traktują jak nektar i zagęszczają do konsystencji miodu. W zależności od dodatku, ziołomiody mają różne właściwości, np. aloesowy wzmacnia odporność.
37/2016 Świat i Ludzie