Kupujemy pasztet

Cała prawda o pasztetach ze sklepowych półek.

Pasztet najlepiej kupować na wagę lub zrobić w domu
Pasztet najlepiej kupować na wagę lub zrobić w domuKAROLINA MISZTAL/REPORTEREast News

Głównym składnikiem pasztetu powinno być mięso - drobiowe lub wieprzowe. Stąd najpierw sprawdźmy, czy kupowany pasztet w ogóle zawiera mięso, a jeśli tak - w jakiej ilości. Niestety w większości, szczególnie pasztetów z puszki, najważniejsze składniki to: mieszanka tkanek zwierzęcych (mięśniowej, kostnej, chrzęstnej), skórki, tłuszcz, mięso oddzielone mechanicznie - MOM (np. ścięgna) oraz woda.

Producenci używają też sprytnego określenia "surowce z kurczaka", "surowce drobiowe". Cokolwiek to znaczy, raczej nie jest to mięso. W pasztetach z puszki czy pudełka nie unikniemy zagęstników, stabilizatorów i zapychaczy, jak np. kasza manna, mąka, skrobia.

Pamiętajmy, że pasztet z pieczarkami, papryką itp. w ogóle może nie zawierać tych dodatków, a jedynie ich aromat.

27/2016 Świat i Ludzie

Brokuł z sosem musztardowymStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas