Kuracja tranem
Tran to skarbnica cennych witamin i kwasów tłuszczowych. Kiedyś jego smak nie kojarzył się z przyjemnością. Dziś możemy raczyć się tranem cytrynowym, owocowym, miętowym lub w kapsułkach, nie mających żadnego smaku.

Warto to robić, ponieważ ten rybi olej zawiera:- kwasy tłuszczowe omega-3, które przeciwdziałają miażdżycy i chorobie wieńcowej oraz zawałowi;- witaminę A - zapobiega kurzej ślepocie, wzmacnia błony śluzowe, dzięki czemu są odporniejsze na wszelkie infekcje; - witaminę D - umożliwia wchłanianie wapnia i fosforu, co pozwala zachować zdrowe i mocne kości oraz zęby, wspomaga też system nerwowy i wpływa na poziom cukru we krwi.
Warto sięgnąć po tran w następujących sytuacjach:
- w przypadku obniżonej odporności,- gdy mamy wysoki poziom cholesterolu,- nękają nas stany przemęczenia,- jesteśmy narażeni na długotrwały stres,- cierpimy na bezsenność,- tracimy apetyt,- cierpimy na osteoporozę,- mamy trudno gojący się trądzik,- występują zaburzenia widzenie i choroby oczu.
Więcej porad: