Kuracje pieprzem na przeziębienie i grypę
Naturalne sposoby wspomogą kurację lekami i przyspieszą powrót do zdrowia.
Z kaszą jaglaną
Ugotuj szklankę kaszy jaglanej w proporcji szklanka kaszy na szklankę wody. Gotuj nie dłużej niż 15 minut. Do 2-3 łyżek kaszy dodaj połowę łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu. Jedz 2 razy dziennie, aż do ustąpienia dolegliwości. Ważne! Kasza jaglana świetnie pobudza do pracy układ odpornościowy, a pieprz hamuje rozwój chorobotwórczych bakterii i wirusów.
Rozgryzanie ziarenek
Gdy czujesz, że bierze cię przeziębienie, jak najszybciej rozgryź pięć ziaren pieprzu i popij szklanką wody. Stosuj tę metodę raz dziennie przez cały czas trwania infekcji. Pieprz zawiera piperynę, która ma właściwości przeciwzapalne, rozgrzewa oraz wspomaga odporność.
Z olejem kokosowym
Łyżkę oleju kokosowego wymieszaj z płaską łyżeczką drobno mielonego, czarnego pieprzu. W razie kaszlu i trudności z oddychaniem wmasuj maść w klatkę piersiową i plecy. Delikatnie oklepuj. Stosuj 2 razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem. Takie postępowanie zmniejsza ryzyko powikłań pogrypowych, m.in. zapalenia płuc.
Zobacz także: