Kuracje z jabłek na dobre trawienie
Kłopoty trawienne od czasu do czasu zdarzają się każdemu. Może być to uczucie dyskomfortu w żołądku, np. po ciężkostrawnym posiłku, biegunka lub zaparcia. Sięgnij wtedy po jabłka.
Na surowo. Zjedz jedno jabłko dziennie razem ze skórką. Znajduje się w niej najwięcej korzystnych dla trawienia pektyn. Jedz je godzinę po większym posiłku. Uwaga! Nie jedz jednorazowo więcej niż 3 jabłek, bo skończy się to bólem brzucha i wzdęciami.
Mus. Gotowane jabłka w postaci musu sprawdzą się jako lek na biegunkę. 2-3 jabłka pokrojone na kawałki (bez gniazd nasiennych, ogonka) wrzuć do rondelka z małą ilością przegotowanej wody. Gotuj, mieszając od czasu do czasu. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 10-15 minut. Pod koniec dodaj odrobinę cynamonu. Zblenduj.
Napój z obierek. Skórki z 2-3 jabłek umieść w garnku i zalej 3 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 minut na średnim ogniu. Dodaj laskę cynamonu i pozostaw na ok. 10 minut do zaparzenia. Przecedź napój i dodaj łyżeczkę soku z cytryny i miodu.
Kuracja octem jabłkowym. Wypijaj na czczo 1-2 łyżeczki octu jabłkowego rozpuszczone w szklance letniej, przegotowanej wody. Kuracja nie powinna trwać dłużej niż 10 dni. Po tym czasie koniecznie zrób przerwę. Uwaga! Nie pij nigdy czystego octu jabłkowego, bez rozcieńczenia wodą, ponieważ podrażnia śluzówkę żołądka i może spowodować nadżerki.
Zobacz także: