Kuracje z kaszy jaglanej
Pozyskuje się ją z łuskanego ziarna prosa. Najlepiej kupować tę z rodzimych upraw ekologicznych. Ważne, żeby była dobrej jakości.
Kasza jaglana wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm w różnego rodzaju infekcjach, np. przeziębieniach i grypie. Obok orkiszu jest jednym z najlepszych zbóż stosowanych w dietach oczyszczających i odchudzających. Przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Odkwaszając organizm, zapobiega rozwojowi wielu chorób.
Najlepsza na śniadanie
Osoby, które rozpoczynają dzień od kaszy jaglanej, piją mniej kawy. Kasza zawiera spore ilości węglowodanów złożonych, które podczas trawienia powoli uwalniają energię. To dlatego po zjedzeniu jaglanki na śniadanie czujemy się pełni energii aż do południa.
Jak przygotować? Do półtora litra wrzącej wody wsypmy 3 łyżki kaszy jaglanej i 3 łyżki płatków owsianych. Dodajmy po szczypcie imbiru i kurkumy. Gotujmy przez pół godziny. Dolejmy łyżeczkę soku z cytryny, dorzućmy 5 pokrojonych orzechów włoskich, łyżeczkę rodzynek, suszonej żurawiny i jagód goi. Gotujmy przez 10 minut. Do smaku możemy dodać pół łyżeczki masła i miodu.
Sałatka z warzywami
Ustalmy jeden dzień w tygodniu, gdy zjemy 3 ciepłe posiłki z kaszą jaglaną przygotowaną z dodatkiem warzyw. Pasują do niej bakłażany, pieczona dynia, szparagi, brokuły, marchewka, buraki oraz cukinia. Ważny jest też dodatek kiszonej kapusty i kiszonych ogórków. Do kaszy można dodać 2-3 łyżki oleju tłoczonego na zimno, np. lnianego lub z pestek dyni. Sałatka z kaszy jaglanej. Ugotujmy szklankę kaszy. Dodajmy do niej pokrojoną w cienkie talarki marchewkę i seler naciowy. Wsypmy 2 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika. Zalejmy sosem z oliwy z oliwek, czosnku, cytryny, miodu. Doprawmy szczyptą soli i curry.
Jak gotować?
Kaszę jaglaną możemy ugotować od razu, zalewając ją wrzątkiem, lub najpierw ją uprażyć.
Gotowana w wodzie - zanim ugotujemy kaszę jaglaną, dokładnie ją wypłuczmy. Wystarczy 2-3 razy, za każdym razem trzeba odlać wodę, aż przestanie być mętna. Następnie zalejmy ją wrzątkiem w proporcji 2 do 1, lekko osólmy solą morską lub himalajską i gotujmy 30 minut pod przykryciem.
Uprażona przed gotowaniem - kaszę możemy też najpierw podprażyć w suchym garnku, zalać małą ilością wrzątku, wypłukać, znów zalać wrzątkiem i ugotować. Ważne! Do gotowania kaszy jaglanej dodajmy łyżeczkę oleju, np. kokosowego lub rzepakowego. Ułatwi to wchłanianie zawartych w kaszy witamin A, D, E i K.
Kleik na infekcje
Tradycyjny kleik z kaszy jaglanej to dobry posiłek nie tylko w czasie przeziębień. Podawany jest też osobom cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach.
Jak przygotować? 4 łyżki dokładnie opłukanej kaszy jaglanej gotujmy ze szczyptą soli w 2 szklankach wody przez 45 minut. Po tym czasie, gdy kasza stanie się kleista, odstawmy do wystygnięcia. Następnie zmiksujmy ją na gładką masę. Kleik możemy podawać z musem jagodowym, malinowym lub truskawkowym przygotowanym np. z mrożonych owoców.
9/2016 Rewia