Kuruj się grzanym piwem z żółtkiem
Przygotuj je i wypij, gdy przemarzniesz. Zapobiegniesz tym samym rozwojowi przeziębienia i grypy.
Grzaniec z żółtkiem
Składniki
- 250 ml piwa
- 3-4 goździki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki pokrojonego drobno korzenia imbiru
- jedno żółtko (utarte wcześniej z łyżeczką miodu na kogel-mogel)
Piwo podgrzej z goździkami, pokrojonym w kawałki korzeniem imbiru i cynamonem. W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem. Powoli wlej kogel-mogel do gorącego piwa. Podgrzewaj minutkę, tak żeby się nie zagotowało. Wlej gorące piwo do szklanek. Odczekaj minutę. Piwo, cynamon i piana utworzą dekoracyjne warstwy.
Uwaga! Dodane do piwa przyprawy korzenne (goździki, cynamon i imbir), miód oraz żółtko jaja zawierają ogrom biologicznie aktywnych substancji wspomagających pracę układu odpornościowego i działających przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Poza tym piwo zawiera uspokajające witaminy z grupy B, co ułatwi zasypianie.