Kuruj się grzanym piwem z żółtkiem
Przygotuj je i wypij, gdy przemarzniesz. Zapobiegniesz tym samym rozwojowi przeziębienia i grypy.
Grzaniec z żółtkiem
Piwo podgrzej z goździkami, pokrojonym w kawałki korzeniem imbiru i cynamonem. W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem. Powoli wlej kogel-mogel do gorącego piwa. Podgrzewaj minutkę, tak żeby się nie zagotowało. Wlej gorące piwo do szklanek. Odczekaj minutę. Piwo, cynamon i piana utworzą dekoracyjne warstwy.
Uwaga! Dodane do piwa przyprawy korzenne (goździki, cynamon i imbir), miód oraz żółtko jaja zawierają ogrom biologicznie aktywnych substancji wspomagających pracę układu odpornościowego i działających przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Poza tym piwo zawiera uspokajające witaminy z grupy B, co ułatwi zasypianie.