Kwas chlebowy chroni żołądek i jelita
Ten staropolski napój jest nie tylko smaczny, ale też i zdrowy!
Kwas chlebowy ma działanie profilaktyczne, chroni przed wieloma schorzeniami przewodu pokarmowego, m.in. zapaleniem jelita grubego oraz żołądka. Jest też niezwykle pomocny w leczeniu otyłości. Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, pij co najmniej dwie szklanki kwasu dziennie, najlepiej przed posiłkiem.
Potrzebujesz 1,5 kg razowego chleba, 80 dag cukru, 2–3 dag drożdży, 3 dag rodzynków, 10 litrów wrzącej wody. Chleb pokrój w cienkie kromki. Piecz w piekarniku, aż staną się lekko brunatne. Po ostudzeniu połam je na małe kawałki, wrzuć do emaliowanego naczynia i zalej do pełna wrzącą wodą. Przykryj i zostaw do wystygnięcia. Przecedź płyn przez gazę i dodaj roztarte w cukrze drożdże. Ponownie przykryj i zostaw na 12 godzin. Wlej do butelek, dołóż do każdej po dwie, trzy rodzynki i szczelnie zamknij.
Pierwszą dobę trzymaj je w ciepłym miejscu, potem umieść w chłodnym pomieszczeniu w pozycji leżącej. Kwas jest najsmaczniejszy w czwartej dobie po przygotowaniu.
W zamkniętych butelkach nadal trwa fermentacja, gromadzi się coraz więcej dwutlenku węgla. Dlatego z kwasem należy obchodzić się wyjątkowo delikatnie. Nigdy nie wstrząsaj butelką przed otwieraniem.
Sfermentowany napój z chleba domowej roboty nie powinien być przechowywany dłużej niż miesiąc. Po tym czasie zacznie on tracić właściwy smak i może skwaśnieć.
Zobacz także: