Kwas chlebowy chroni żołądek i jelita

​Ten staropolski napój jest nie tylko smaczny, ale też i zdrowy!

Kwas chlebowy jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy
Kwas chlebowy jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy123RF/PICSEL

Kwas chlebowy ma działanie profilaktyczne, chroni przed wieloma schorzeniami przewodu pokarmowego, m.in. zapaleniem jelita grubego oraz żołądka. Jest też niezwykle pomocny w leczeniu otyłości. Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, pij co najmniej dwie szklanki kwasu dziennie, najlepiej przed posiłkiem.

Jak go zrobić?

Potrzebujesz 1,5 kg razowego chleba, 80 dag cukru, 2–3 dag drożdży, 3 dag rodzynków, 10 litrów wrzącej wody.  Chleb pokrój w cienkie kromki. Piecz w piekarniku, aż staną się lekko brunatne. Po ostudzeniu połam je na małe kawałki, wrzuć do emaliowanego naczynia i zalej do pełna wrzącą wodą. Przykryj i zostaw do wystygnięcia. Przecedź płyn przez gazę i dodaj roztarte w cukrze drożdże. Ponownie przykryj i zostaw na 12 godzin. Wlej do butelek, dołóż do każdej po dwie, trzy rodzynki i szczelnie zamknij.

Pierwszą dobę trzymaj je w ciepłym miejscu, potem umieść w chłodnym pomieszczeniu w pozycji leżącej. Kwas jest najsmaczniejszy w czwartej dobie po przygotowaniu.

W zamkniętych butelkach nadal trwa fermentacja, gromadzi się coraz więcej dwutlenku węgla. Dlatego z kwasem należy obchodzić się wyjątkowo delikatnie. Nigdy nie wstrząsaj butelką przed otwieraniem.

Sfermentowany napój z chleba domowej roboty nie powinien być przechowywany dłużej niż miesiąc. Po tym czasie zacznie on tracić właściwy smak i może skwaśnieć.

Zobacz także:

Ewa Wachowicz zdradza przepis na podpłomyk z czarnuszkąStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas