Reklama

Reklama

Kwas foliowy ważny też po 50.

Zwykle zaleca się go kobietom w ciąży. Jednak kwas foliowy, czyli witamina z grupy B, pomaga także kobietom po menopauzie – łagodzi jej dokuczliwe objawy. Obniża również poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy, udaru i chorób serca.

O braku kwasu foliowego może świadczyć senność, trudności w zapamiętywaniu i skupieniu uwagi, przemęczenie, lęki, obniżony nastrój, rozdrażnienie czy bezsenność. Zdarzają się też stany zapalne języka, zajady, pękanie warg. Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko udaru mózgu lub zawału serca.

Organizm nie potrafi sam wytwarzać tej ważnej witaminy, dlatego musimy ją na bieżąco dostarczać w diecie. Trudno ją przedawkować, bo jej wchłanianie jest utrudnione. Najlepsze źródła kwasu foliowego to: szpinak, buraki, awokado, pomarańcze, nasiona słonecznika, biała fasola, korzenie i liście pietruszki, ciecierzyca, żółtko jaja kurzego, brukselka, brokuły, jarmuż, szparagi.

Reklama

Aby produkty miały jak najwięcej kwasu foliowego, przechowuj je w ciemnym miejscu, ponieważ kwas foliowy utlenia się pod wpływem światła. Staraj się spożywać je na surowo lub gotuj krótko na małym ogniu (5-7 minut), ponieważ witamina ta jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury.

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy